Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βέλγος ο δράστης της επίθεσης στις Βρυξέλλες – Φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ”

Βέλγος ο δράστης της επίθεσης στις Βρυξέλλες – Φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ”

Βέλγος, σομαλικής καταγωγής, ήταν ο άνδρας που το βράδυ της Παρασκευής (25.08.2017) επιτέθηκε σε δυο στρατιώτες στις Βρυξέλλες.

Ο δράστης, που γεννήθηκε το 1987, διέμενε στην Μπρουγκ στο βορειοδυτικό Βέλγιο. Δεν ήταν γνωστός στις αρχές για άλλες τρομοκρατικές υποθέσεις. Ωστόσο, η έρευνα που έχει ξεκινήσει είναι για τρομοκρατική ενέργεια.

Λίγο αφού επιχείρησε να επιτεθεί με μαχαίρι σε στρατιώτες, έπεσε νεκρός από τα πυρά τους. Ο 30χρονος πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Οι στρατιώτες δεν τραυματίστηκαν σοβαρά στην επίθεση, ο ένας έχει μια πληγή στο πρόσωπο, ο δεύτερος ένα τραύμα στο χέρι.

Το χρονικό

Οπλισμένος με ένα μαχαίρι, ο δράστης κατευθύνθηκε προς τους τρεις στρατιώτες που του είχαν στραμμένη την πλάτη, στη λεωφόρο Εμίλ Ζακμέν. Ήταν περίπου 20:15 τοπική ώρα (21:15 ώρα Ελλάδας), λίγο έξω από το πεζοδρομημένο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, ενώ οι στρατιώτες έκαναν περιπολία.

Τους χτύπησε με ένα μαχαίρι, φωνάζοντας δυο φορές «Αλλάχου Άκμπαρ», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές.

Ένας από τους στρατιώτες τον πυροβόλησε. «Ο άνδρας δέχθηκε δύο πυροβολισμούς και υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα στο νοσοκομείο», ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ο δράστης εκτός από το μαχαίρι «είχε επίσης στην κατοχή του ένα ψεύτικο πυροβόλο όπλο και δύο Κοράνια», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Ο άνδρας που διέπραξε την ενέργεια γεννήθηκε το 1987 και είναι βελγικής υπηκοότητας, σομαλικής καταγωγής», αναφέρει η ανακοίνωση της  εισαγγελίας, σημειώνοντας ότι «έφτασε στο Βέλγιο το 2004 και έλαβε τη βελγική υπηκοότητα το 2015».

«Δεν ήταν γνωστός στις αρχές για γεγονότα που συνδέονται με τρομοκρατία, αλλά για την πρόκληση σωματικών βλαβών τον Φεβρουάριο του 2017», κατέληξε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Στη διάρκεια της νύχτας διεξήχθη έρευνα στο σπίτι του. Έχει ξεκινήσει έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας μέσω τρομοκρατικής ενέργειας».

Στο Λονδίνο…

Η επίθεση στις Βρυξέλλες έγινε σχεδόν την ίδια ώρα που στο Λονδίνο, κοντά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα μαχαίρι στο αυτοκίνητο άνδρα και όταν επιχείρησαν να τον συλλάβουν, τους επιτέθηκε και τους τραυμάτισε ελαφρά στα χέρια.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τρομοκρατία μετά τη σύλληψη του άνδρα οπλισμένου με ένα μεγάλο μαχαίρι.

Ο άνδρας, που είναι μεταξύ 20 και 30 ετών, σταμάτησε το αυτοκίνητό του κοντά σε ένα αστυνομικό όχημα μπροστά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ περίπου στις 20:35 (τοπική ώρα, 22:35 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η αστυνομία.

«Οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα μεγάλο μαχαίρι στο αυτοκίνητό του και πήγαν να τον συλλάβουν», επεσήμανε. «Στη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψης, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στα χέρια».

Οι δύο αστυνομικοί έλαβαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου και στη συνέχεια διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Και ο δράστης έχει τραυματιστεί και διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Μόλις πάρει εξιτήριο θα μεταφερθεί σε αστυνομικό τμήμα για να ανακριθεί.

«Η άμεση και γενναία αντίδραση των δύο μελών μας επέτρεψε τη γρήγορη σύλληψη του υπόπτου», δήλωσε ο Γκάι Κόλινς, ένας αστυνομικός. «Κανένα μέλος του κοινού δεν ενεπλάκη» στο περιστατικό, πρόσθεσε.

Τα δυο αυτά περιστατικά σημειώνονται λίγες μέρες μετά την επίθεση άνδρα με μαχαίρι σε πλήθος κόσμου στην πόλη Τούρκου της Φινλανδίας. Σκότωσε δυο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ.

Η επίθεση στο Τούκου έγινε μια μέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλις με τους 16 νεκρούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις