Κόσμος

Βέμπερ: Πόρτα στην υποψηφιότητα από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Δεν θα είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt. Αντίθετος από την αρχή ο Εμανουέλ Μακρόν στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της ΕΕ. Πόσους ψήφους χρειάζεται ο νέος υποψήφιος για να εκλεγεί.

Σε συμφωνία πως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δεν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προχώρησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αναφέρει με σχετικό δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Die Welt όπου τονίζεται πως έπειτα από συνομιλίες που έγιναν στο περιθώριο της συνοδού της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναίνεσε εν τέλει να αποσυρθεί ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, από υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής.

Όσον αφορά τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είχε δηλώσει εδώ και καιρό την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Βέμπερ. Μάλιστα η κ. Μέρκελ για την ομαλή λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, είχε ήδη τονίσει την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει την επιλογή του επικεφαλής του ΕΛΚ.

Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την 20ή Ιουνίου στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε αδιέξοδο για την εξεύρεση ενός αποδεκτού υποψηφίου για τη διαδοχή του Γιούνκερ.

Έτσι όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα σύμφωνα με πηγές που δεν κατονομάζει, με συντονιστή τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ που βρίσκονται στην σύνοδο της G20 συμφώνησαν να αποσύρουν την υποψηφιότητα του Γερμανού πολιτικού μετά από διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κομμάτων.

Ποια ονόματα ακούγονται

Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους για την θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, και άλλοι εξωτερικοί υποψήφιοι του ΕΛΚ, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Die Welt σύμφωνα με το ΑΜΝΑ αναφέρει τα ονόματα του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, της διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ένας ανώτερος Ευρωπαίους διπλωμάτης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Τίμερμανς έχει το προβάδισμα για τη διαδοχή του Γιούνκερ. “Είναι η καλύτερη επιλογή”, επισήμανε.

Όσον αφορά τον υποψήφιο που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον Γιούνκερ θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από 670.000 νοικοκυριά και καταστήματα χωρίς ηλεκτροδότηση στις ΗΠΑ - Σχεδόν 10.000 ακυρώσεις πτήσεων λόγω της «ιστορικής χιονοθύελλας»
Δεκαεπτά πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια, έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας
Ένας άνθρωπο διασχίζει το δρόμο κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης κοντά στην Times Square, καθώς μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα εξαπλώνεται σε μια μεγάλη περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών
Βλάβη σε καλώδιο ηλεκτροδότησης λόγω κακοκαιρίας προκάλεσε το «μυστηριώδες» black out στο Νουούκ στη Γροιλανδία
Οι Γροιλανδοί είναι συνηθισμένοι σε διακοπές του ηλεκτρικού, οι οποίες συχνά οφείλονται στο βαρύ χειμώνα εξαιτίας και προκαλεί ζημιές στο καλώδιο υψηλής τάσης
Η ηλεκτρική ενέργεια έχει διακοπεί στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ, κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Σαββάτου
Ιστορική χιονοθύελλα στις ΗΠΑ: Άδεια ράφια σούπερ μάρκετ, πολικές θερμοκρασίες και 230.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Συνολικά, 21 πολιτείες καθώς και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Σε πολλά σούπερ μάρκετ άδειασαν τα ράφια μετά τις προβλέψεις της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας
Σφοδρές χιονοπτώσεις στις ΗΠΑ 5
Μινεσότα: «Δεν είχε όπλο, δεν λένε την αλήθεια, φοβάμαι να πάω σπίτι» λέει αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Άλεξ Πρέτι από την ICE
Γιατρός, που έσπευσε να βοηθήσει τον Πρέτι, διαπίστωσε τουλάχιστον τρία τραύματα στην πλάτη, ένα στο πάνω αριστερό μέρος του στήθους και πιθανό τραύμα στον λαιμό
Ο Άλεξ Πρέτι νεκρός σε δρόμο της Μινεάπολις
21
Χιονοθύελλα παραλύει τις ΗΠΑ: 130.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα, ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις
Μιλώντας για «ιστορικό» κύμα κακοκαιρίας, ο Τραμπ κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Τενεσί, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Μέριλαντ, Άρκανσο, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Ιντιάνα και Δυτική Βιρτζίνια
Απίστευτο χιόνι στην Οκλαχόμα
«Οργή» στη Μινεσότα μετά τη δολοφονία 37χρονου από πράκτορες της ICE – Τα «αηδιαστικά ψέματα» του Τραμπ καταγγέλλουν οι γονείς του
Μεγάλες διαμαρτυρίες έγιναν όχι μόνο στη Μινεάπολη, αλλά και στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, τη Βοστώνη και το Πρόβοντενς στο Ρόουντ Άιλαντ για τη νέα δολοφονία που συνταράσσει τις ΗΠΑ
Διαδηλώσεις μετά τη νέα δολοφονία πολίτη στις ΗΠΑ
46