Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Βενετία: Χιλιάδες καλλιτέχνες ζητούν να αποκλειστεί το Ισραήλ από την Μπιενάλε

Βενετία: Χιλιάδες καλλιτέχνες ζητούν να αποκλειστεί το Ισραήλ από την Μπιενάλε

Χιλιάδες καλλιτέχνες στην Ιταλία ζήτησαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Μπιενάλε της Βενετίας για το 2024, σε μια ανοιχτή επιστολή τους στην οποία οι υπογράφοντες κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επιστολή που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά από μια οργάνωση “Η Τέχνη δεν Συμμαχεί με την Γενοκτονία” (Art Not Genocide Alliance) αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται καλλιτεχνικά έργα σε μια διεθνή πολιτιστική εκδήλωση όπως η Μπιενάλε της Βενετίας από το Ισραήλ, ένα κράτος το οποίο διαπράττει θηριωδίες στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ANGA, περισσότεροι από 8.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού έχουν τώρα υπογράψει την αίτηση.

Το αίτημα έρχεται μόλις δύο μήνες πριν ξεκινήσει η διάσημη και μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, που φιλοξενείται στη Βενετία, και φέτος ξεκινά στις 20 Απριλίου.

Η Μπιενάλε θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Στην έκθεση κάθε χώρα έχει το δικό της εκθεσιακό χώρο όπου εκτίθενται έργα.

Οι καλλιτέχνες που υπέγραψαν την επιστολή απαιτούν να μην επιτραπεί στο Ισραήλ να έχει το δικό του χώρο στην Μπιενάλε.

«Οποιαδήποτε επίσημη εκπροσώπηση του Ισραήλ στη διεθνή πολιτιστική σκηνή αποτελεί επιδοκιμασία των πολιτικών του και της γενοκτονίας στη Γάζα», τονίζεται στην επιστολή, συλλογής υπογραφών.

Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την κατηγορία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις