Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Ανεβαίνει το “θερμόμετρο” με τις απειλές των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση

Βενεζουέλα: Ανεβαίνει το “θερμόμετρο” με τις απειλές των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση

Όλο και ανεβαίνει η ένταση στην Βενεζουέλα. Η αντιπρόεδρος της χώρας δήλωσε πως απορρίπτει και καταδικάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που είπε ότι η αποστολή στρατευμάτων στη Βενεζουέλα αποτελεί «μια επιλογή», δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκες.

«Καταδικάζουμε και δεν αποδεχόμαστε αυτές τις δηλώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο… Ο λαός της Βενεζουέλας θα περιφρουρήσει τα σύνορά μας και δεν θα επιτρέψει καμία παρέμβαση από το εξωτερικό, ασχέτως από πού θα προέρχεται» επισήμανε η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι πρόθυμη να ακούσει τη γνώμη των πολιτών της χώρας στο θέμα της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«Προκειμένου να σας απαντήσω στην ερώτησή σας εάν θα διεξαχθούν ή όχι εκλογές, μπορούμε να διαβουλευτούμε με τον λαό μέσω του μηχανισμού που αναπτύχθηκε από τη Συντακτική Συνέλευση… Φυσικά, τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου και της διευθέτησης των θεμάτων σε εκλογικό επίπεδο» είπε σε δημοσιογράφους η Ροντρίγκες.

Προειδοποιεί για εμφύλιο ο Μαδούρο

Στον Τραμπ απάντησε νωρίτερα και ο Μαδούρο, χωρίς… να ξέρει τι έχει πει ο Τραμπ. Το έκανε όχι με ομιλία προς τους υποστηρικτές του αλλά με μια συνέντευξη στο ισπανικό κανάλι La Sexta, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την περασμένη Παρασκευή (01.02.2019). Η συνέντευξη θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής (03.02.2019) αλλά αποσπάσματά της έχουν ήδη δημοσιευτεί. Και στην απειλή απάντησε με… προειδοποίηση (ή απειλή, όπως το δει κανείς) πως μπορεί η Βενεζουέλα να οδηγηθεί σε εμφύλιο!

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο Μαδούρο. Και έριξε το γάντι στις ΗΠΑ. «Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους» είπε.

«Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Και προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», λέει ο Μαδούρο στο La Sexta και μάλιστα πρόσθεσε πως οι πολίτες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς προετοιμάζονται για μάχη.

Ο δημοσιογράφος Ζόρντι Έβολε, ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος, απάντησε: «Φοβάμαι από αυτό που λέτε, κύριε Μαδούρο». Αλλά τον Μαδούρο φαίνεται πως δεν τον φοβίζει ο εμφύλιος στη χώρα του. «Αλήθεια; Δεν με φοβίζει» απαντά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Το τελεσίγραφο των 8 ημερών που δόθηκε στον Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές στη Βενεζουέλα εκπνέει και οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν ότι θα αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας. Η Αυστρία έγινε η όγδοη χώρα της ΕΕ, μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Ο Νικολάς Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο κάνοντας λόγο για «θράσος» και λέγοντας πως «δεν αποδεχόμαστε κανένα τελεσίγραφο από κανέναν».

Το Σάββατο, σε διαδήλωση των υποστηρικτών του είχε «διακηρύξει» πως «είμαι ο πραγματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις