Κόσμος

Βενεζουέλα: Έρχεται ανθρωπιστική βοήθεια – Συμφώνησε ο Μαδούρο με τον Ερυθρό Σταυρό [pics]

Σε συμφωνία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) για να διανεμηθεί «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Βενεζουέλα ήρθε ο Νικολάς Μαδούρο.

Η κυβέρνηση και η ΔΕΕΣ συμφώνησαν να «συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για χορηγηθεί όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια είναι δυνατόν» στη Βενεζουέλα που βρίσκεται σε κρίση, ανέφερε ο σοσιαλιστής πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Μαδούρο, ο οποίος ως τώρα διέψευδε ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα αποτελούσε ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε πως η συνεργασία αυτή θα γίνει χωρίς «ανάρμοστη πολιτικοποίηση», υπό συνθήκες «νομιμότητας» και «σεβασμού».

Τη συγκεκριμένη ανακοίνωση έκανε ο αρχηγός του κράτους έπειτα από την πολυήμερη επίσκεψη που έκανε στη Βενεζουέλα αντιπροσωπεία της ΔΕΕΣ υπό τον πρόεδρο της οργάνωσης Πέτερ Μάουρερ. Ο Μαδούρο συναντήθηκε με τον Μάουρερ την Τρίτη.

Να σημειωθεί πως στις 23 Φεβρουαρίου, υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο πάνω από 50 κυβερνήσεις κρατών μελών του ΟΗΕ, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, αποπειράθηκαν να παραλάβουν και να μεταφέρουν στη Βενεζουέλα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλε η Ουάσινγκτον και είχε αποθηκευτεί σε γειτονικές χώρες, στην Κολομβία, στη Βραζιλία και στο ολλανδικό νησί Κουρασάο.

venezuela red cross

Λόγω του αποκλεισμού των συνόρων που είχε διατάξει η κυβέρνηση τα φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης δεν κατάφεραν να περάσουν. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές εκατοντάδες τραυματίστηκαν στα επεισόδια εκείνης της ημέρας.

Μετά από αυτά τα γεγονότα ο πρόεδρος Μαδούρο είχε καταγγείλει αυτή την επιχείρηση, στην οποία είχε διακρίνει ένα πρόσχημα για να αρχίσει αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια πολίτες της χώρας πάσχουν από υποσιτισμό

Η Βενεζουέλα ήδη δέχεται «αλληλεγγύη, υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια» από την Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία, υπενθύμισε οι Μαδούρο, αναφερόμενος σε ορισμένους από τους βασικούς συμμάχους της κυβέρνησής του.

Όπως αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ, σχεδόν το ένα τέταρτο από τα 30 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. Από Από αυτή προκύπτει ότι περίπου 3,7 εκατομμύρια πολίτες της χώρας πάσχουν από υποσιτισμό και τουλάχιστον το 22% των παιδιών κάτω των πέντε ετών υφίστανται χρόνιο υποσιτισμό.

venezuela red cross

Σε ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η ΔΕΕΣ εξέφραζε «ανησυχία για τις σοβαρές συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης στους πολίτες της Βενεζουέλας, ιδιαίτερα όσους δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Οι ΗΠΑ έχουν “βουλιάξει” στον πόλεμο, ψάχνουν να σώσουν τα προσχήματα» – «Θρίλερ» με τις διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν
Μέσω των Πακιστανών αξιωματούχων οι «συνομιλίες» ΗΠΑ και Ιράν - Εντός των επόμενων ωρών φτάνουν στο Ισλαμαμπάντ Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ
Τεχεράνη
Ολονύχτιο σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με νεκρούς και τραυματίες - Θραύσματα drones έπεσαν στη Ρουμανία
Πάνω από 660 drones και πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας - Ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε σπίτι στη Ρουμανία από τα θραύσματα του ρωσικού drone
REUTERS
NYT: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ παραμένει τραυματισμένος και κλεισμένος σε καταφύγιο – Τον φροντίζει προσωπικά ο Πεζεσκιάν
Φέρεται πως έχει κάνει ήδη πάνω από 4 χειρουργεία και αναμένεται να προχωρήσει σε πλαστική και τοποθέτηση προσθετικού μέλους - Για την ασφάλειά του, έχει μοιράσει ευθύνες και αρμοδιότητες σε κορυφαίους στρατηγούς
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με Αμερικανούς απεσταλμένους στο Πακιστάν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν, το Ομάν και τη Ρωσία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για επαφές του με Γουίτκοφ και Κούσνερ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί