Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Για “συνωμοσία ανατροπής του Μαδούρο” οι δύο Αμερικανοί “μισθοφόροι”

Βενεζουέλα: Για “συνωμοσία ανατροπής του Μαδούρο” οι δύο Αμερικανοί “μισθοφόροι”
Reuters

Σε δίκη για απόπειρα πραξικοπήματος παραπέμπονται στη Βενεζουέλα οι δύο Αμερικανοί “μισθοφόροι” που συνελήφθησαν στη χώρα τη Δευτέρα (04.05.2020). Στόχος τους, σύμφωνα με το Καράκας, η ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο.

Η γενική εισαγγελία στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε την Παρασκευή (08.05.2020) ότι οι δύο Αμερικανοί κατηγορούνται για “τρομοκρατία” και “συνωμοσία”. Σε βάρος του Λιουκ Ντένμαν, 34 ετών και του Έραν Μπέρι, 41 ετών, ασκήθηκε δίωξη για “τρομοκρατία, συνωμοσία, εμπόριο πολεμικών όπλων και σύσταση συμμορίας”.

Click4more: Τραμπ – Αν ήθελα να διώξω τον Μαδούρο δεν θα έστελνα μικρή ομάδα, θα έστελνα στρατό!

Αν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 30 ετών, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ. Ο Σάαμπ δεν έκανε καμία αναφορά περί σύλληψης ή άσκησης δίωξης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο ο Μαδούρο κατηγορεί ότι οργάνωσε αυτήν την επιχείρηση σε συνεργασία με έναν απόστρατο Αμερικανό, τον Τζόρνταν Γκούντρο και έναν Βενεζουελάνο που διαμένει στο Μαΐάμι, τον Χουάν Χοσέ Ρεντόν.

Βενεζουέλα – Τραμπ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με τις καταγγελίες Μαδούρο

Νωρίτερα την Παρασκευή (08.05.2020) ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα εισβολής, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να επαναπατρίσει τους Ντένμαν και Μπέρι, οι οποίοι στο παρελθόν υπηρετούσαν στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ. είπε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 31 “μισθοφόροι” και ότι η χώρα θα εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος των Γκούντρο και Ρεντόν. Ο τελευταίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, παραδέχτηκε ότι υπέγραψε ένα συμβόλαιο με τον Γκούντρο, τον ιδρυτή της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Silvercorp. Στόχος ήταν «να μελετήσει τη σύλληψη και τη μεταφορά» του Μαδούρο. Όμως υποστηρίζει ότι δεν είχε δώσει στον Γκούντρο το “πράσινο” φως για να ξεκινήσει την επιχείρηση αυτή και ότι ο Χουάν Γκουαϊδό δεν ήταν ενήμερος.

Ο Μαδούρο από την πλευρά του δηλώνει “σίγουρος” ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ “διηύθυνε” αυτήν την “εισβολή” που απέτυχε εν τη γενέσει της την Κυριακή (03.05.2020) στο Μακούτο, στις ακτές της Καραϊβικής. Οι δύο Αμερικανοί συνελήφθησαν την επόμενη ημέρα στο χωριό Τσουάο που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά του Καράκας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις