Κόσμος

Βενεζουέλα και Κολομβία αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους μετά από τρία χρόνια

Η Βενεζουέλα και η Κολομβία αποκατέστησαν επίσημα τις διπλωματικές σχέσεις τους, που είχαν διακοπεί πριν από τρία χρόνια και πλέον, με την άφιξη στο Καράκας την Κυριακή (28.08.2022) του κολομβιανού πρεσβευτή που διόρισε ο νέος πρόεδρος Γουστάβο Πέδρο.

«Οι σχέσεις με τη Βενεζουέλα δεν έπρεπε να είχαν διακοπεί ποτέ, είμαστε αδέλφια και δεν μπορεί να μας χωρίζει μια νοητή γραμμή», ανέφερε μέσω Twitter ο πρεσβευτής, ο Αρμάντο Μπενεντέτι. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, πάνω από 8 εκατομμύρια Κολομβιανοί εξασφαλίζουν τα προς το ζην χάρη στο διμερές εμπόριο με τη Βενεζουέλα.

Ένας από τους σκοπούς της ανανέωσης των διμερών διπλωματικών δεσμών είναι να αποκατασταθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Το Καράκας και η Μπογκοτά ανακοίνωσαν την 11η Αυγούστου την πρόθεσή τους να ανταλλάξουν πρεσβευτές.

Πέρα από την ανταλλαγή πρεσβευτών, η διαδικασία εξομάλυνσης προβλέπει επίσης το πλήρες άνοιγμα των συνόρων 2.000 και πλέον χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες και παρέμεναν εντελώς κλειστά για τα οχήματα από το 2015 ενώ άνοιξαν ξανά για τους πεζούς στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Καράκας και Μπογκοτά σκοπεύουν επίσης να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους.

Το εμπορικό επιμελητήριο Κολομβίας-Βενεζουέλας προβλέπει ότι οι διμερείς ανταλλαγές θα έχουν αξία που θα κυμανθεί μεταξύ των 800 εκατομμυρίων και των 1,2 δισεκ. δολαρίων το 2022. Δεν ξεπέρασαν τα 400 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Το Καράκας διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με την Μπογκοτά τον Φεβρουάριο του 2019, αφού ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αποφάσισε να μην αναγνωρίσει την επανεκλογή του σοσιαλιστή ομολόγου του Νικολάς Μαδούρο, αλλά να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν