Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό υπόσχεται… αμνηστία στον Μαδούρο!

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό υπόσχεται… αμνηστία στον Μαδούρο!
Φωτογραφία Reuters

Όχι μόνο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας αλλά εμφανίζεται και… μεγαλόψυχος προς τον Νικολάς Μαδούρο. Τον οποίο κατηγόρησε για τους 26 θανάτους στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες αλλά αν παραιτηθεί θα του δώσει… αμνηστία.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Βουλής που μόλις αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος αναγνωρίστηκε από πολλές χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρήσει αμνηστία στον Νικολάς Μαδούρο για να εγκαταλείψει ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας την εξουσία. Κι ας τον κατηγορεί για τους θανάτους 26 διαδηλωτών την τελευταία εβδομάδα!

Ο Γκουαϊδό αποκάλυψε τα… σχέδιά του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο Univision. Υπερασπίστηκε την απόφασή του να ανακοινώσει ότι εκείνος είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, λέγοντας πως “σε περιόδους μετάβασης, παρόμοια πράγματα έχουν γίνει (…)».

Απαντώντας στην ερώτηση για την πιθανότητα να δώσει αμνηστία στον Νικολάς Μαδούρο, ο Γκουαϊδό είπε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ωστόσο οφείλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί στο μέλλον (…) πρώτα από όλα να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση». Η συνέντευξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα έγινε μέσω Skype και από τοποθεσία στο Καράκας, αλλά άγνωστο ακριβώς που.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την Πέμπτη το μη απολύτως αναγκαίο προσωπικό της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να «εξετάσουν σοβαρά» το να φύγουν

Προφανώς, για τον Γκουαϊδό ο Μαδούρο αξίζει την αμνηστία, παρά το γεγονός πως ο ίδιος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας πως ευθύνεται για τους 26 θανάτους στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Τον νεότερο απολογισό των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις δόθηκε στη δημοσιότητα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Observatorio Venezolano de Conflictividad Social.

“Θα πρέπει να το ξαναδούμε αυτό (σ.σ. την αμνηστία), είναι και αυτός ένας δημόσιος λειτουργός, δυστυχώς δικτάτορας και υπεύθυνος για τα χθεσινά θύματα στη Βενεζουέλα”, πρόσθεσε ο Χουάν Γκουαϊδό.

Το κοινοβούλιο, ο μόνος θεσμός που ελέγχει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, δεσμεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου να δοθεί “αμνηστία” στους στρατιώτες που δεν θα αναγνωρίσουν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. “Η αμνηστία αυτή και οι εγγυήσεις της απευθύνονται σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να ταχθούν στο πλευρό του Συντάγματος και να αποκαταστήσουν την συνταγματική τάξη”, πρόσθεσε ο Γκουαϊδό.

Και ο ΟΗΕ ζητάει… έρευνα

Και ενώ η Βενεζουέλα μοιάζει στα πρόθυρα του εμφυλίου και θρηνεί ξανά νεκρούς σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, ο ΟΗΕ ζητά να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για πιθανολογούμενη χρήση υπερβολικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τον Γκουαϊδό στηρίζει και η Γερμανία – Το Βερολίνο ζήτησε να γίνουν νέες “ελεύθερες και δίκαιες” εκλογές (μετά από εκείνες τον περασμένο Μάιο). Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν μπορεί να είναι ο νόμιμος ηγέτης επειδή οι εκλογές με τις οποίες ανανεώθηκε η θητεία του δεν ήταν δίκαιες είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε την έρευνα μετά τα δημοσιεύματα για τον θάνατο περισσότερων από 20 ανθρώπων και τη σύλληψη περισσότερων από 350 στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στη χώρα.

“Ανησυχώ πάρα πολύ καθώς η κατάσταση στη Βενεζουέλα μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο με καταστροφικές συνέπειες”, σημείωσε η Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρος της Χιλής, σε ανακοίνωσή της, στην οποία καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να έχουν συνομιλίες για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής τόνισε πως το γραφείο της έλαβε “πληροφορίες για μαζική σύλληψη διαδηλωτών, για περισσότερες από 350 συνολικά (αυτήν την εβδομάδα), εκ των οποίων οι 320 σε μία μέρα μόνο, στις 23 Ιανουαρίου” , πρόσθεσε εξάλλου η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην ανακοίνωσή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις