Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αποκαλύπτει μυστικές επαφές με τις ΗΠΑ

Μαδούρο Βενεζουέλα ΗΠΑ

Ο Νικολάς Μαδούρο αποκαλύπτει μυστικές επαφές με απεσταλμένους του Ντόναλντ Τραμπ. Ζητά ξανά συνάντηση και δηλώσει πρόθυμος να… εμφανιστεί όπου του το ζητήσουν. Μόνο που η «απάντηση» από τις ΗΠΑ μάλλον δεν είναι αυτή που ήθελε να ακούσει.

Οι αποκαλύψεις του Νικολάς Μαδούρο έγιναν μέσω μιας ακόμα συνέντευξης που έδωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. Μίλησε στο Associated Press και υποστήριξε πως το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του έχει συναντηθεί με δυο Αμερικανούς αξιωματούχους, απεσταλμένους του Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας (ενώ εκείνος καλά καλά δεν είχε… προλάβει να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της χώρας), ο Νικολάς Μαδούρο προσπαθεί να ρίξει γέφυρες. Αλλά η Ουάσινγκτον τις… γκρεμίζει.

Ο Μαδούρο είπε στο Associated Press ότι ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Χόρσε Αρεάσα, πρόσφατα συναντήθηκε μυστικά στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, Έλιοτ Έιμπραμς. Αν και επιτέθηκε ξανά στον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι διατηρεί τις ελπίδες του να «ανατρέψει» την αναγνώριση των ΗΠΑ προς τον Γκουαϊδό.

Ο Αρεάσα προσκάλεσε τον Έιμπραμς να επισκεφτεί τη Βενεζουέλα «ιδιωτικά, επίσημα ή μυστικά». «Αν θέλει να συναντηθούμε, ας μου πει μόνο πότε, που και πως και θα είμαι εκεί» είπε ο Μαδούρο. Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις ανάμεσα στον Αρεάσα και τον Έιμπραμς που έγιναν στη Νέα Υόρκη ήταν δυο και διήρκεσαν πολλές ώρες.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, δήλωσε στο Associated Press ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι προτίθενται να συναντηθούν «με πρώην αξιωματούχους της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και του Μαδούρο, για να συζητήσουν το σχέδιο αποχώρησής του από την εξουσία».

Ενώ λοιπόν ο ίδιος ο Μαδούρο δηλώνει πρόθυμος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τις ΗΠΑ για να συζητήσουν, η Ουάσινγκτον του διαμηνύει πως ο μοναδικός λόγος για να «μιλήσουν» είναι να δεχτεί να φύγει και να διαπραγματευτεί πως θα γίνει αυτό…

«Σκοτωμός» στη Νέα Υόρκη

Την ώρα που η κρίση στη Βενεζουέλα κορυφώνεται και τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων οδηγούν χιλιάδες στο να αναζητήσουν την τύχη τους σε γειτονικές χώρες, έρχονται στο φως οι μυστικές επαφές ανάμεσα στην κυβέρνηση Μαδούρο κι εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ.

Δυο κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μαδούρο, επίσης υπό το καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι οι συναντήσεις ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα και τον ΥΠΕΞ της χώρας έγιναν κατόπιν αμερικανικού αιτήματος. Τα πράγματα, βέβαια, δεν πήγαν τόσο καλά. Κανείς δεν το περίμενε άλλωστε.

Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Έιμπραμς και τον Αρεάσα έγινε στις 26 Ιανουαρίου και περιγράφεται ως «εχθρική», με τον Αμερικανό απεσταλμένο να απειλεί ξανά με στρατιωτική επέμβαση, κατηγορώντας το Καράκας για δεσμούς με τη Ρωσία, την Κούβα και τη Χεζμπολάχ.

Ο Χόρχε Αρεάσα – Φωτογραφία Reuters

Η δεύτερη συνάντηση έγινε πριν από μερικές μέρες, στις 11 Φεβρουαρίου. Σε αυτή το κλίμα ήταν λιγότερο έντονο, αν και είχε προηγηθεί η δήλωση του Έιμπραμς πως «έχει περάσει προ πολλού ο καιρός για να γίνει διάλογος με τον Μαδούρο». Και στη δεύτερη συνάντηση ο Αμερικανός απεσταλμένος είπε πως οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ είναι ικανές να αναγκάσουν τον Μαδούρο σε φυγή ακόμη κι αν ο στρατός συνεχίσει να τον στηρίζει. Κατά το Associated Press, ο Έιμπαμς δεν άφησε σε καμία περίπτωση ούτε καν να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον και η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να διευκολύνει τον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία.

Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Μαδούρο ανέφερε πως «δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν ότι αξιωματούχοι (…) ανταλλάσσουν απόψεις με πολλούς και διάφορους ξένους συνομιλητές, ειδικά ενόσω συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να έχουμε εγγυήσεις ως προς την ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας μας στη Βενεζουέλα».

Οικονομική βοήθεια από 25 χώρες υποσχέθηκε ο Μπόλτον

Με τη Βενεζουέλα και το λαό της σε βαθιά κρίση, με τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και τον υποσιτισμό να είναι η μεγαλύτερη απειλή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ανακοίνωσε ότι 25 χώρες υποσχέθηκαν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσινγκτον. Η βοήθεια των 100 εκατ. θα δοθεί απευθείας στα κέντρα συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν στηθεί κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας και της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, καθώς και στο ολλανδικό νησί Κουρασάο.

Με πληροφορίες από Associated Press και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις