Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Ο Τραμπ συνεχάρη την Γκουαϊδό για την αυτοανακήρυξη του σε πρόεδρο

Βενεζουέλα: Ο Τραμπ συνεχάρη την Γκουαϊδό για την αυτοανακήρυξη του σε πρόεδρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “συνεχάρη” σήμερα τηλεφωνικά στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, χαιρετίζοντας την “ιστορική” ανάληψη της εξουσίας εκ μέρους του.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Τραμπ με τον Γκουαϊδό συμρφώνησαν να διατηρήσουν “τακτική επαφή” με στόχο “να στηρίξουν την επιστροφή της σταθερότητας στη Βενεζουέλα” και να σφυρηλατήσουν εκ νέου τις σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς. Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN την Τρίτη, ο Γκουαϊδό είπε ότι έχει μιλήσει με τον Τραμπ αρκετές φορές. Όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του, απάντησε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Επίσης την Τρίτη οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα, ενώ η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κινήθηκε νομικά εναντίον του Γκουαϊδό, παγώνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και ξεκινώντας έρευνα σε βάρος του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του.

Γερμανία και Γαλλία κατά Μαδούρο

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές, ανέφερε πως ο Νικολάς Μαδούρο στερείται δημοκρατικής νομιμότητας.

“Για να είμαστε σαφείς: ο Νικολάς Μαδούρο στερείται δημοκρατικής νομιμότητας. Δεν είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας”, είπε ο Μάας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διεξαχθούν γρήγορα “ελεύθερες και δίκαιες” εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε ομιλία του σε Γάλλους βουλευτές, τόνισε ότι ο Μαδούρο “δεν απάντησε” στο αίτημα των Ευρωπαίων για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών όταν δήλωσε έτοιμος να προκηρύξει βουλευτικές, όχι όμως και προεδρικές εκλογές.

“Θα συνεδριάσουμε αύριο στο Βουκουρέστι, όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών (σ.σ. των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ακριβώς για να εξετάσουμε τι συνέχεια θα δώσουμε στη μη απάντηση του προέδρου Μαδούρο”, τόνισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις