Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Συνταγματάρχης αναγνωρίζει ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Συνταγματάρχης αναγνωρίζει ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό

Ένας συνταγματάρχης εν ενεργεία αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο στη Βενεζουέλα το Χουάν Γκουαϊδό.

Μάλιστα μέσω ενός βίντεο, ο συνταγματάρχης εν ενεργεία Ρούμπεν Αλμπέρτο Πας Χιμένες, του στρατού ξηράς στην Βενεζουέλα, να επιτραπεί η είσοδος στη Βενεζουέλα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει μεταφερθεί κατόπιν αιτήματος του Γκουαϊδό στην μεθοριακή πόλη στην Κολομβία Κουκουτά, την οποία αρνείται ο πρόεδρος Μαδούρο.

Στο βίντεο που μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο συνταγματάρχης Πας Χιμένες, με στρατιωτική στολή, δηλώνει: “Δεν αναγνωρίζω τον Μαδούρο ως πρόεδρο και αναγνωρίζω” τον Γκουαϊδό “ως προσωρινό πρόεδρο και επικεφαλής των εθνικών ενόπλων δυνάμεων” στη Βενεζουέλα.

“Εμείς που αποτελούμε το 90% των ενόπλων δυνάμεων είμαστε δυσαρεστημένοι, μας χρησιμοποιούν για να τους διατηρήσουμε στην εξουσία”, σημειώνει, αναφερόμενος στα κυβερνητικά στελέχη γύρω από τον Μαδούρο.

Πριν από μια εβδομάδα άλλος ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, ο υποπτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες, της αεροπορίας, ανακοίνωσε και αυτός ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον Μαδούρο ως πρόεδρο στη Βενεζουέλα και ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματικός που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό. Έπειτα από αυτόν την ίδια δήλωση έκανε ένας εν αποστρατεία στρατηγός.

Ωστόσο από τότε που ο αντιπολιτευόμενος Γκουαϊδό, ο οποίος είναι πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, στις 23 Ιανουαρίου, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έχει επαναβεβαιώσει επανειλημμένως την απόλυτη πίστη της στον πρόεδρο Μαδούρο.

Στις 21 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν από την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό, 27 στρατιωτικοί της Εθνοφρουράς στασίασαν και συνελήφθησαν.

Στο βίντεό του ο συνταγματάρχης Χιμένες, ο οποίος δεν διευκρινίζει το μέρος στο οποίο βρίσκεται, καλεί επίσης τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παδρίνο Λόπες, ο οποίος είναι πιστός στον Μαδούρο να “σκεφτεί” και συμπληρώνει ότι: “Η Ιστορία θα τον κρίνει”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις