Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Βενεζουέλα της οργής – “Έφαγε” τη γενική εισαγγελέα ο Μαδούρο! [pics, vids]

Η Βενεζουέλα της οργής – “Έφαγε” τη γενική εισαγγελέα ο Μαδούρο! [pics, vids]
Reuters

Με συνοπτικές διαδικασίες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καρατόμησε τη γενική εισαγγελέα (την οποία είχε διορίσει ο Ούγκο Τσάβες) και την αντικατέστησε από κάποιον που έχει παραμείνει πιστός σε εκείνον. Έστειλε μάλιστα και την Εθνοφρουρά στο γραφείο της. Και αφού επικράτησε ένταση, εκείνη ανέβηκε σε μια μηχανή κι έφυγε.

Είναι ακόμη ένα επεισόδιο στην ταραγμένη περίοδο που ζει η Βενεζουέλα. Η νέα Συντακτική Συνέλευση της χώρας, που διαθέτει απεριόριστες εξουσίες, καθαίρεσε την γενική εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, μια γυναίκα που έχει μετατραπεί σε έναν από τους κύριους διαφωνούντες.

Η Ορτέγα θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» (συνήγορο του πολίτη) Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ (σ.σ. τον άνθρωπο στον οποίο είχε στείλει ένα σπαρακτικό μήνυμα ο ίδιος του ο γιος). Εκτός από την καρατόμηση της Ορτέγα, η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε επίσης ότι η θητεία της θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών.

Όταν αποφασίστηκε να καθαιρεθεί η Ορτέγκα, ο Μαδούρο, όπως η ίδια κατήγγειλε, έστειλε μονάδες της Μπολιβαριανής Εθνοφυλακής να περικυκλώσουν το γραφείο της, στο κέντρο του Καράκας και της απαγόρευσαν να μπει στο κτίριο όπου βρισκόταν το γραφείο της!

Και εκείνη φυσικά βρήκε την ευκαιρία να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο της και τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, πολλοί από τους οποίους ήρθαν στα χέρια με στρατιώτες!

«Πρόκειται για δικτατορία!», είπε η Ορτέγα στους δημοσιογράφους. «Όχι μόνο συλλαμβάνουν αυθαίρετα ανθρώπους, αλλά τους δικάζουν τα στρατιωτικά δικαστήρια και τώρα εμποδίζουν τον γενικό εισαγγελέα να μπει στο γραφείο του». Η Λουίσα Ορτέγα υποσχέθηκε να συνεχίσει «να αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Η Ορτέγα διορίσθηκε γενική εισαγγελέας το 2007 από τον Ούγκο Τσάβες και είναι η σημαντικότερη εκπρόσωπος θεσμού στη χώρα που εναντιώνεται στον διάδοχό του Νικολάς Μαδούρο. Κατήγγειλε διάρρηξη της συνταγματικής τάξης στην ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία διαθέτει υπερεξουσίες. Η γενική εισαγγελία ζήτησε χθες την ακύρωση της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συντακτικής.

Η υπηρεσία της Λουίσα Ορτέγα διευκρίνισε ότι το αίτημα αυτό βασίσθηκε «στην διάπραξη αδικημάτων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας» της 30ής Ιουλίου. Η γενική εισαγγελία άνοιξε την Τετάρτη έρευνα έπειτα από τις αποκαλύψεις της βρετανικής εταιρείας SmartMatic που είχε αναλάβει την οργάνωση και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για χειραγώγηση του αριθμού των ψηφισάντων. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και τη συμμετοχή που ανακοινώθηκε είναι «τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι».

Την επομένη της ψηφοφορίας ο Μαδούρο απείλησε «να αφαιρέσει τη θέση» της γενικής εισαγγελέως, η οποία κατήγγειλε «δικτατορική πρόθεση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις