Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Τραγωδία σε κέντρο κράτησης – Ξέσπασε φωτιά μετά από απόπειρα απόδρασης

Βενεζουέλα φωτιά

Μια ακόμη πολύνεκρη τραγωδία συγκλονίζει τη Βενεζουέλα. Η μαζική απόπειρα απόδρασης και η φωτιά που ξέσπασε σε κρατητήρια της πόλης Βαλέσια οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 68 ανθρώπων.

Μεγάλη Πέμπτη για τους καθολικούς σήμερα και η Βενεζουέλα θρηνεί για το θάνατο 68 ανθρώπων μετά την εξέγερση, την απόπειρα απόδρασης και τη φωτιά που ξέσπασε στα κρατητήρια αστυνομικού τμήματος στην πόλη Βαλένσια, στην πολιτεία Καραμπόμπο.

Ο απολογισμός των 68 νεκρών (66 άνδρες και δυο γυναίκες) είναι αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ μέσω Twitter. Λίγες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής. Δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να είναι μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ “Παράθυρο στην Ελευθερία”, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φυλακισμένων, η φωτιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια εξέγερσης δεκάδων κρατουμένων μετά από μια απόπειρα απόδρασης.

Εξαιτίας του υπερπληθυσμού στις φυλακές της Βενεζουέλας οι δυνάμεις ασφαλείας αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αστυνομικά τμήματα σαν κέντρα μακροχρόνιας κράτησης. Βάσει του νόμου οι συλληφθέντες δεν μπορούν να παραμένουν εκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 48 ωρών

Ο Κάρλος Νιέτο, διευθυντής της οργάνωσης, μίλησε για ακόμη και 78 νεκρούς. «Άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί και άλλοι πέθαναν από ασφυξία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πυρκαγιά -μάλλον- ξέσπασε όταν οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους σε μια προσπάθεια να αποδράσουν. Οι συνθήκες της τραγωδίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως. Σύμφωνα με την οργάνωση, ένας κρατούμενος πυροβόλησε έναν αστυνομικό στο πόδι και λίγο αργότερα οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα. Ο Χεσούς Σαντάντερ, αξιωματούχος της πολιτείας, δεν επιβεβαίωσε τον πυροβολισμό του αστυνομικού. Στις φωτογραφίες που τράβηξαν μέλη της Una Ventana a la Libertad φαίνεται ένα απανθρακωμένο πτώμα και πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Η τραγωδία άρχισε να εκτυλίσσεται νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Ανάμεσα στα θύματα ήταν «δύο γυναίκες που επισκέπτονταν κρατούμενους», διευκρίνισε ο Νιέτο. Τόνισε μάλιστα ότι οι πληροφορίες του δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

Οργή από τους συγγενείς

Οι αρχές ανακοίνωσαν τον τραγικό απολογισμό πολλές ώρες μετά τα τραγικά γεγονότα. Εκατοντάδες συγγενείς των κρατούμενων συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή και μάλιστα δεν έλειψε η ένταση με τους πάνοπλους αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των συγγενών που περικύκλωσαν το αστυνομικό τμήμα όταν έγινε γνωστή η είδηση για την πυρκαγιά. Οι συγγενείς των κρατουμένων συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα και προσπάθησαν να μπουν μέσα. Στα επεισόδια που ξέσπασαν ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από μια πέτρα που έριξαν οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«Θέλουμε Δικαιοσύνη» είπε η Μαρία Χοσέ Ροντόν, συγγενείς ενός από τους κρατουμένους. Οι συγγενείς καταγγέλουν πως οι αρχές δεν τους ενημερώνουν για το τι ακριβώς συνέβη.

«Είμαι μια απελπισμένη μητέρα, ο γιος μου είναι εκεί εδώ και μία εβδομάδα. Δεν μου έχουν δώσει καμία πληροφορία», δήλωσε η Ντόρα Μπλάνκο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κρατητήριο στο αστυνομικό τμήμα της Βαλένσια είχε χωρητικότητα έως 60 άτομα. Αλλά όπως συμβαίνει και σε άλλες φυλακές της Βενεζουέλας, εκεί κρατούνταν πολλοί περισσότεροι.

Βενεζουέλα: Βάλαμε τέσσερις εισαγγελείς να ερευνήσουν

«Μπροστά στα φρικιαστικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της Πολιτείας Καραμπόμπο, όπου μια πυρκαγιά στοίχισε τη ζωή σε 68 ανθρώπους, ορίσαμε τέσσερις εισαγγελείς (…) για να εξακριβώσουν τι συνέβη», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας σε ανάρτησή του.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, 62 κρατούμενοι και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν το 2017 σε διάφορα βίαια περιστατικά αλλά και εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με τις κακές συνθήκες κράτησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και nytimes.com
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις