weather-icon °C AΘΗΝΑ

Βερολίνο: Από γκάφα σε γκάφα! Ελεύθερος και δεύτερος «ύποπτος» για το μακελειό

Βερολίνο: Από γκάφα σε γκάφα! Ελεύθερος και δεύτερος «ύποπτος» για το μακελειό

Πλήθος ερωτημάτων περιμένει… απαντήσεις, τις οποίες φαίνεται όμως ότι οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να δώσουν. Και μέσα σ’ όλα αυτά ήρθε και η αποκάλυψη πως ο 40χρονος Τυνήσιος -που κρατούνταν γιατί ο αριθμός του κινητού του είχε βρεθεί αποθηκευμένος σε εκείνον του θεωρούμενου δράστη Ανίς Αμρί- αφέθηκε ελεύθερος γιατί δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του!

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την επίθεση οι γερμανικές αρχές είχαν συλλάβει έναν νεαρό Πακιστανό ως δράση της αιματηρής επίθεσης, τον οποίο άφησαν ελεύθερο μερικές ώρες αργότερα γιατί αποδείχθηκε πως δεν είχε καμία σχέση με το μακελειό!

Η εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του 40χρονου Τυνήσιου, που θεωρούνταν ο μυστηριώδης συνεργός του Αμρί. Όμως από τις έρευνες στο σπίτι του στο Βερολίνο, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να τον ενοχοποιεί. Και αφού τα ανακοίνωσε όλα αυτά, η εκπρόσωπος της εισαγγελίας δεν δέχτηκε ερωτήσεις. Προφανώς γιατί δεν είχε τι να απαντήσει…

Σε ανακοίνωση της γερμανικής εισαγγελίας, σε μια προσπάθεια να απαντηθεί γιατί ενώ ο Αμρί ήταν στο στόχαστρο των αρχών, η παρακολούθησή του σταμάτησε, αναφέρεται πως οι έρευνες εις βάρος του είχαν διακοπεί την περασμένη άνοιξη. Και αυτό παρά το γεγονός πως από την παρακολούθησή του είχε προκύψει ότι έψαχνε όπλα και είχε σχεδιάσει ληστείες για την εξεύρεση χρημάτων για την αγορά τους.

Συγκεκριμένα ο Αμρι είχε ζητήσει ήδη το 2015 από κάποιον πληροφοριοδότη των μυστικών υπηρεσιών, κάτι το οποίο φυσικά δεν γνώριζε, βοήθεια για την προμήθεια όπλου. Ούτε όμως αυτή η πληροφορία είχε κινητοποιήσει τις αρχές. Φαίνεται πως παρασύρθηκαν από άλλες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δεν ήταν φανατικός μουσουλμάνος, αφού δεν πήγαινε συστηματικά σε τζαμί και δεν νήστευε στο ραμαζάνι, ενώ έπαιρνε ο ίδιος αλλά και πουλούσε κοκαΐνη.

Επίσης ήταν γνωστό στις αρχές ότι ο Αμρι όχι μόνο πηγαινοερχόταν ελεύθερος μεταξύ διαφόρων πόλεων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και του Βερολίνου, αλλά κατέθετε και αιτήματα για κοινωνική βοήθεια, τα οποία εγκρίνονταν, συναντούσε ακραίους ισλαμιστές και είχε επαφές ακόμα και με το Ισλαμικό Κράτος. Εντούτοις οι αρχές ολιγώρησαν και η ίδια η Εισαγγελία μάλιστα δεν θεώρησε ότι συντρέχει λόγος συνέχισης της παρακολούθησής του και ούτε φυσικά σύλληψής του.

Εκείνο το οποίο προκύπτει είναι μια εικόνα σύγχυσης, έλλειψης συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων τοπικών, αλλά και των ομοσπονδιακών αρχών. Εάν η αστυνομία είχε ενεργήσει προληπτικά και με την ίδια ταχύτητα όπως στην περίπτωση του Τυνήσιου που τελικά αφέθηκε ελεύθερος, η επίθεση ίσως να μην είχε γίνει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής Εισαγγελίας πάντως έχει διαπιστωθεί πλέον ότι το όπλο με το οποίο πυροβόλησε ο Αμρι στο Μιλάνο είναι το ίδιο με εκείνο με το οποίο δολοφονήθηκε ο Πολωνός οδηγός του φορτηγού, αλλά το χρονικό σημείο θα προκύψει από τα αποτελέσματα της νεκροψίας, στα οποία και παρέπεμψε η εκπρόσωπος Τύπου. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε επίσης ότι το φορτηγό σταμάτησε χάρη στο σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος και έτσι δεν προκλήθηκαν περισσότεροι θάνατοι στην πλατεία Μπράιτσαϊντ.

Και δεν φτάνει μόνο η ολιγωρία των αρχών πριν και μετά την επίθεση, υπάρχουν και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εσωτερικών της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ δεν πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου για την πορεία των ερευνών, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, πριν συνεδριάσει στις 9 Ιανουαρίου η Γερουσία, δηλαδή η κυβέρνηση του κρατιδίου του Βερολίνου.

Και αυτό γιατί ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων δεν έχει κοινές θέσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την επίθεση. Ο σοσιαλδημοκράτης Δήμαρχος και κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ τάχθηκε ήδη ανοικτά υπέρ της παρακολούθησης κεντρικών σημείων της γερμανικής πρωτεύουσας με κάμερες, κάτι το οποίο όμως απορρίπτουν οι Πράσινοι και η Αριστερά.

Έτσι, εκτός από τα αλλεπάλληλα λάθη των αρχών, προστίθεται και η πολιτική διάσταση του θέματος, το οποίο βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά έχει ήδη γίνει πρόβλημα και σε ομοσπονδιακό επίπεδο και αναμένεται να απασχολήσει μετά τις γιορτές την γερμανική πολιτική σκηνή, ενώ είναι πολύ πιθανό το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα να κυριαρχήσει και στην προεκλογική περίοδο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM