Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Βερολίνο: Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές ξάπλωσαν στην άσφαλτο – Κυκλοφοριακό χάος στη γερμανική πρωτεύουσα

Βερολίνο: Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές ξάπλωσαν στην άσφαλτο – Κυκλοφοριακό χάος στη γερμανική πρωτεύουσα
Reuters

Στο Βερολίνο ομάδα από 11 ακτιβιστές «κόλλησαν» στην άσφαλτο στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πρωτεύουσας της Γερμανίας. Η κινητοποίηση προκάλεσε τεράστιο μποτιλιάρισμα.

Οι ακτιβιστές από την οργάνωση «Last Generation», οι οποίοι, επίσης, είχαν αποθέσει στην άσφαλτο του αυτοκινητοδρόμου A100 τρόφιμα, τα οποία είχαν νωρίτερα πεταχτεί, μπλόκαραν πολλές φορές την περασμένη εβδομάδα δρόμους και αυτοκινητοδρόμους στο Βερολίνο, το Αμβούργο και τη Στουτγάρδη.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (07.02.2022), οι έντεκα ακτιβιστές για το κλίμα ξάπλωσαν και κόλλησαν κυριολεκτικά επάνω στην άσφαλτο στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της γερμανικής πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος σε ώρα αιχμής, για να ζητήσουν την ψήφιση ενός νόμου κατά των απορριμμάτων τροφίμων και μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία.

Ένα βίντεο του Reuters εμφανίζει ορισμένους οδηγούς να βγαίνουν από τα αυτοκίνητά τους και να τραβάνε από τις κουκούλες και τα σακίδιά τους τούς ακτιβιστές για να φύγουν από τη μέση του δρόμου και να μπορέσουν να περάσουν τα οχήματά τους.

Θα υπάρξουν περισσότεροι αποκλεισμοί δρόμων σε άλλες γερμανικές πόλεις αργότερα σήμερα, όπως ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Βερολίνο: «Η κυβέρνηση παραβιάζει την συνταγματική της υποχρέωση να προστατεύει τις ζωές μας» 

Μέχρι στιγμής 27 ακτιβιστές συμμετείχαν σε αποκλεισμούς δρόμων, 11 εκ των οποίων είχαν κολλήσει πάνω στην άσφαλτο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η αστυνομία ταυτοποιεί τους ακτιβιστές και ελέγχει αν μπορεί να τους θέσει υπό κράτηση, σύμφωνα με μία εκπρόσωπό της.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν είναι άμεσα σε θέση να απαντήσει πόσα πρόσωπα έχουν συλληφθεί από την αρχή της διαμαρτυρίας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της οργάνωσης, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (04.02.2022), 50 ακτιβιστές βρίσκονταν υπό κράτηση σε διαφορετικές πόλεις της χώρας.

«Με το να σχεδιάζει να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2045 η γερμανική κυβέρνηση παραβιάζει την συνταγματική της υποχρέωση να προστατεύει τις ζωές μας. Μέχρι το 2030 θα έχουμε ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου (την αύξηση, κατά μέσο όρο, της παγκόσμιας θερμοκρασίας). Η κυβέρνηση όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά διαπράττει και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας με το να οδεύει σκοπίμως προς έναν θερμότερο κόσμο κατά 2,3,4 βαθμούς με δισεκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ακτιβίστρια Κάρλα Χίνρικς.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις