Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βερολίνο: Τα λάθη που έφεραν τη σύλληψη – φιάσκο!

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μια τρομοκρατική επίθεση στην “καρδιά” της πιο ισχυρής χώρας της Ευρώπης. 12 άνθρωποι νεκροί και ο ISIS να πανηγυρίζει και να υποστηρίζει πως είναι πίσω από ένα ακόμη μακελειό στην Ευρώπη.

Όπως οι Γάλλοι (δυο φορές μάλιστα) και οι Βέλγοι έτσι και οι Γερμανοί αποδείχθηκαν ανίκανοι να σταματήσουν το κακό πριν αυτό συμβεί. Και φτάσαμε στο βράδυ της Δευτέρας (19.12.2016) όταν άγνωστος έριξε φορτηγό πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος που βρισκόταν σε χριστουγεννιάτικη αγορά σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές του Βερολίνου.

Μια επίθεση καρμπόν με εκείνη στη Νίκαια της Γαλλίας τον περασμένο Ιούλιο. Τότε οι νεκροί ήταν 86. Τώρα είναι 12. Η ουσία μία: πέθαναν αθώοι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι έξι Γερμανοί πολίτες και ο Πολωνός οδηγός της νταλίκας, ο 37χρονος Λούκας Ούρμπαν, το πρώτο θύμα των τρομοκρατών που βρέθηκε νεκρός στη θέση του συνοδηγού. Οι ταυτότητες άλλων πέντε θυμάτων δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Αργά το βράδυ της Τρίτης (20.12.2106) ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό. Το έκανε, ανακοίνωσε, “στρατιώτης” του για να εκδικηθεί τους “Σταυροφόρους”. Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, οι τζιχαντιστές δεν έδωσαν καμία απόδειξη πως βρίσκονται πίσω από το μακελειό. Και δεν μπορεί κανείς να μη σκεφτεί πως ίσως να είναι η πράξη ενός “μοναχικού λύκου”, την οποία θέλει να εκμεταλλευθεί ο ISIS. Γιατί μπορεί…

Τα λάθη και ο 23χρονος Πακιστανός

Όλα αυτά ενώ οι Γερμανοί έχουν αποτύχει παταγωδώς να βρουν τον δράστη ή τους δράστες του μακελειού. Όποιος οδηγούσε το φορτηγό και το έριξε πάνω στον κόσμο είναι ελεύθερος. Και οπλισμένος. Και ενδεχομένως να έχει ήδη εγκαταλείψει τη Γερμανία. Κι αν είχε συνεργούς, κι αυτοί ελεύθεροι είναι.

Ο 23χρονος Πακιστανός, που είχε κάνει αίτημα ασύλου στη Γερμανία, αφέθηκε ελεύθερος. Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να συνδέει τον άνδρα, που σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ ονομάζεται Naved B., με την επίθεση. Ήταν μια σύλληψη που έγινε λίγη ώρα μετά το μακελειό και αποδείχθηκε ένα μεγάλο φιάσκο.

Όχι μόνο γιατί στα χέρια της αστυνομίας βρισκόταν ο λάθος άνθρωπος και όσο αυτός ανακρίνονταν, ο πραγματικός δράστης ήταν ελεύθερος αλλά και γιατί η σύλληψη ενός αιτούντα άσυλο χρησιμοποιήθηκε από τους ακραίους και τους ξενοφοβικούς ως «όπλο» κατά των μεταναστών και κατά της Μέρκελ (το twitter γέμισε φωτογραφίες της με ματωμένα χέρια και ακροδεξιοί πολιτικοί στη Γερμανία και την Ευρώπη δεν δίστασαν να δηλώνουν ότι το αίμα των 12 νεκρών είναι αίμα στα δικά της χέρια λόγω της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων…). Ήταν η ευκαιρία που έψαχναν οι ακραίοι και η γερμανική αστυνομία τους την προσέφερε «απλόχερα».

Είναι απορίας άξιο πως την «πάτησαν» οι Γερμανοί. Ένας λόγος είναι η “ανάγκη” τους να συλλάβουν αμέσως τον δράστη. Έτσι, όταν έφτασαν στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης και άρχισαν να παίρνουν καταθέσεις από επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες, ένας από αυτούς τους είπε πως είχε δει τον 23χρονο να βγαίνει από την καμπίνα του φορτηγού και να τρέχει. Ο μάρτυρας, είπε, ακολούθησε τον άνδρα ενώ ήταν σε συνεχή επαφή με την αστυνομία. Και πως τον ακολούθησε έως το σημείο όπου τον συνέλαβε η αστυνομία.

Αργότερα όμως έγινε γνωστό πως ο μάρτυρας που ακολούθησε τον άνδρα που βγήκε από το φορτηγό, από ένα σημείο και μετά τον “έχασε”. Αλλά η αστυνομία συνέλαβε τον 23χρονο με βάση τη στοιχειώδη περιγραφή του μάρτυρα.

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης (20.12.2016) η αστυνομία αναγκάστηκε να παραδεχτεί δημόσια πως ο άνθρωπος που κρατούσε ήταν… ο “λάθος άνθρωπος”. Δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με την επίθεση. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως ήταν στη χριστουγεννιάτικη αγορά αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση. Και είπε πως έτρεξε να φύγει γιατί φοβήθηκε.

Από τις έρευνες δεν εντοπίστηκε κανένα video που θα τον δείχνει μέσα στη νταλίκα. Δεν βρέθηκαν πάνω του ούτε ίχνη πυρίτιδας (σ.σ. ο δράστης πυροβόλησε και σκότωσε τον Πολωνό οδηγό της νταλίκας για να πάρει τον έλεγχο του οχήματος), ούτε ίχνη αίματος και το αίμα που βρέθηκε στην καμπίνα του φορτηγού δεν ήταν το δικό του αίμα προέκυψε από τις αναλύσεις, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Που πλέον, δεν τον θεωρεί ύποπτο και τον άφησε ελεύθερο.

Το μοναδικό στοιχείο που έχει στα χέρια της η γερμανική αστυνομία είναι το δρομολόγιο που ακολούθησε ο οδηγός της νταλίκας, πριν πατήσει γκάζι και με ταχύτητα 65 χιλιόμετρα την ώρα πέσει πάνω στο πλήθος. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο δράστης έκανε πρώτα ένα γύρο της χριστουγεννιάτικης αγοράς, για να δει το χώρο και να επιλέξει το σημείο απ’ όπου θα ξεκινούσε τη φονική πορεία.

Και ενώ ο δράστης παραμένει ελεύθερος, ο Αντρέ Σουλτς, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανών αστυνομικών δήλωσε στο κρατικό ZDF πως υπάρχουν καλές πιθανότητες να συλληφθεί άμεσα ένας νέος ύποπτος. «Είμαι αισιόδοξος πως θα έχουμε έναν νέο ύποπτο το πρωί ή στο άμεσο μέλλον» είπε. Το πρωί ήρθε αλλά ο δράστης παραμένει άφαντος, οπλισμένος και επικίνδυνος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε