Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Βετεράνος και κάτοχος Emmy ο νέος υποψήφιος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Τραμπ υπουργός Άμυνας

Ακόμα… ψάχνει ο Ντόναλντ Τραμπ νέο υπουργό Άμυνας. Ο Τζιμ Μάτις αποτελεί οριστικά παρελθόν από την 1η Ιανουαρίου και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιος θα τον αντικαταστήσει.

Ένα από τα ονόματα που φέρεται να εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτό του Τζιμ Γουέμπ. Είναι Δημοκρατικός, αλλά υπήρξε και μέλος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικανού Ρόναλντ Ρίγκαν. Δεν… αγαπάει την Κίνα και είχε αντιταχθεί στη συμφωνία του ’15 με το Ιράν. Θα είναι αυτός ο νέος υπουργός Άμυνας της χώρας; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα.

Το όνομα του Τζιμ Γουέμπ ήρθε στη δημοσιότητα μέσα από ρεπορτάζ των New York Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει υπουργό Άμυνας τον πρώην γερουσιαστή των Δημοκρατικών και πρώην υφυπουργό Άμυνας, αρμόδιο για το Πολεμικό Ναυτικό στην κυβέρνηση Ρίγκαν.

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται κυβερνητικό αξιωματούχο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο ασκών χρέη προσωπάρχη του Τραμπ, Μικ Μαλβέινι, έχουν έρθει σε επαφή με τον Γουέμπ. Αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε, πάντα κατά τους Times, πως το όνομα του πρώην γερουσιαστή κυκλοφορεί στον Λευκό Οίκο.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η επιλογή του Γουέμπ θα επέτρεπε στον Λευκό Οίκο να αποφύγει τον διορισμό κάποιου από τα «γεράκια» των Ρεπουμπλικάνων τα ονόματα των οποίων έχουν πέσει στο τραπέζι για την αντικατάσταση του Μάτις. Τα ονόματα των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών Τομ Κότον και Λίντσεϊ Γκρέιαμ όπως και αυτό του πρώην γερουσιαστή Τζιμ Τάλεντ έχουν επίσης ακουστεί στις συζητήσεις για τον αντικαταστάτη του Μάτις.

Ούτε ο Λευκός Οίκος αλλά ούτε και ο ίδιος ο Γουέμπ θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ο 72χρονος πολιτικός είναι παρασημοφορημένος βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, συγγραφέας 10 βιβλίων κι είχε πάρει βραβείο Emmy για ένα ντοκιμαντέρ του. Είχε εκλεγεί γερουσιαστής στη Βιρτζίνια και για ένα διάστημα είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία το 2016. Όταν εγκατέλειψε την προσπάθεια, τον Οκτώβριο του 2015, είχε δηλώσει ότι «στους Αμερικανούς δεν αρέσουν τα άκρα στα οποία έχουν μετακινηθεί τα τελευταία χρόνια και τα δύο κόμματα και, ειλικρινά, ούτε σ’ εμένα αρέσουν».

Ο Τζιμ Γουέμπ – Φωτογραφία Reuters

Οι Times αναφέρουν ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πόσο σοβαρά μελετάται το ενδεχόμενο να ονομαστεί ο Γουέμπ υπουργός Άμυνας του Τραμπ. Πάντως, ο πρώην γερουσιαστής αντιμετωπίζει εχθρικά την Κίνα, ενώ είχε ταχθεί εναντίον της συμφωνίας του 2015 που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα με το Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Τζιμ Μάτις αποφάσισε να παραιτηθεί πριν από μερικές εβδομάδες, διαφωνώντας με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, φυσικά, ισχυρίστηκε ότι τον έδιωξε αλλά η επιστολή Μάτις που είδε το φως της δημοσιότητας έδειξε ότι ο Μάτις τα βρόντηξε κι έφυγε και μάλιστα με αιχμές.

Μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης, χρέη υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ εκτελεί ο Πάτρικ Σάναχαν, πρώην ανώτατο στέλεχος της Boeing και υφυπουργός του Μάτις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις