Πέμπτη, 9 Μαΐ
19oC Αθήνα

Βία και θάνατος σε φυλακή του Μεξικού! 13 τρόφιμοι νεκροί – Ξύλο συγγενών με την αστυνομία [pics, vids]

φυλακή Μεξικό

Τα επεισόδια ανάμεσα σε τρόφιμους στη φυλακή Καδερέιτα στο Μεξικό κατέληξαν σε μια ακόμη τραγωδία. Βία, θάνατος και επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και συγγενείς των φυλακισμένων.

Η στάση στη φυλακή στο βόρειο Μεξικό δεν άργησε να εξελιχθεί σε επεισόδια μεταξύ των φυλακισμένων. Κυρίως μελών αντίπαλων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φυλακισμένοι χάνουν τη ζωή τους στη φυλακή του Μεξικού. Πέρυσι, σε ανάλογα επεισόδια σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα, είχαν πεθάνει 49 άνθρωποι.

Φυλακή πεδίο μάχης

Τα βίαια επεισόδια στην Καδερέιτα στην πολιτεία Νουέβο Λεόν ξέσπασαν τα ξημερώματα της Τρίτης (10.10.2017). Μέχρι στιγμής υπάρχουν 13 νεκροί, όλοι τους τρόφιμοι, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών ασφαλείας.

https://www.youtube.com/watch?v=DDLFy_NowR4

Αρχικά, οι φύλακες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Αλλά η ηρεμία ήταν προσωρινή. Οι συγκρούσεις επαναλήφθηκαν και το πρωί της Τρίτης γενικεύτηκαν. Ομάδα 20 φυλακισμένων έβαλε φωτιά σε πτέρυγα. Οι καπνοί ήταν ορατοί από απόσταση χιλιομέτρων.

Τουλάχιστον δύο από τους νεκρούς υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν από μαχαίρια. Δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι τραυματίστηκαν.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν στη φυλακή, στην περιφέρεια του Μοντερέι, της τρίτης πολυπληθέστερης πόλης του Μεξικού, όπου βρέθηκαν αντιμέτωπες με περίπου 250 φυλακισμένους.

https://www.youtube.com/watch?v=hIPOlufNgR0

Κρατούσαν ομήρους

Ο Άλντο Φάσι, εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Πολιτείας, δήλωσε ότι κρατούμενοι κράταγαν ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

«Περί τις 17:00 πάρθηκε η απόφαση (…) να χρησιμοποιηθεί θανατηφόρα βία για να αποτραπούν φόνοι σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων», είπε ο Φάσι. Συμπλήρωσε πως «αν δεν είχε ληφθεί αυτή η απόφαση, θα μιλάγαμε για πολύ περισσότερους νεκρούς».

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις των μελών των συμμοριών και πόσοι στην επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Επεισόδια και έξω από τη φυλακή

Από τις πρώτες στιγμές που έγινε γνωστό ότι ξέσπασαν επεισόδια, συγγενείς των φυλακισμένων συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή.

Η αγωνία “ζωγραφισμένη” στα πρόσωπα πολλών. Το ίδιο και η οργή κατά της αστυνομίας. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και οι εντάσεις. Μάλιστα, οι συγγενείς των τροφίμων πήραν εξοπλισμό των αστυνομικών και του έβαλαν φωτιά.

φυλακή Μεξικό

Προπηλάκισαν επίσης τον εισαγγελέα Bernardo Gonzalez Agredido, ο οποίος πήγε στη φυλακή για να ενημερωθεί για την κατάσταση.

https://www.youtube.com/watch?v=A-eziEHvoJI

Οι φυλακές του Μεξικού

Στις φυλακές του Μεξικού, οι οποίες αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού των εγκλείστων, ξεσπούν συχνά στάσεις, διαπράττονται δολοφονίες που συνδέονται με αντιπαλότητες των συμμοριών και καταγράφονται αποδράσεις, συχνά μαζικές.

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίτερα φέτος σε επεισόδια μεταξύ εγκλείστων σε μια φυλακή στην Πολιτεία Ταμαουλίπας, κοντά στα σύνορα με το Τέξας των ΗΠΑ. 28 φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους τον Ιούλιο σε βίαια επεισόδια σε φυλακή στο Ακαπούλκο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις