Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Βιέννη: “Κύμα” συμπαράστασης προς την Αυστρία μετά το μακελειό – “Το μίσος δεν έχει χώρο στην Ευρώπη”

Βιέννη: “Κύμα” συμπαράστασης προς την Αυστρία μετά το μακελειό – “Το μίσος δεν έχει χώρο στην Ευρώπη”

Τεράστιο είναι το κύμα συμπαράστασης προς την Αυστρία για την τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη που συγκλόνισε τον κόσμο.

Ηγέτες χωρών, πολιτικά κόμματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και διάφορες προσωπικότητες εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και ζητούν να γίνει ότι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

“Δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας”

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εξέφρασε το «βαθύ συγκλονισμό» του σημειώνοντας ότι «οι σκέψεις μας και η συμπάθειά μας είναι στα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους».

«Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας μαζί, αποφασιστικά, με κάθε τρόπο», τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα ευχαρίστησε αρχηγούς άλλων κρατών και κυβερνήσεων εξ ονόματος της δημοκρατίας για τις δηλώσεις υποστήριξης.

click4more: Βιέννη: 3 νεκροί και 15 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση – Ψάχνουν ακόμα τον ένα δράστη

«Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης. Χαίρομαι που οι αστυνομικοί μας έχουν ήδη καταφέρει να εξαλείψουν έναν δράστη. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στον εαυτό μας να εκφοβιστεί από την τρομοκρατία και να καταπολεμήσουμε αυτές τις επιθέσεις με όλα τα μέσα”, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα. Όλη η χώρα έχει τη σκέψη της στα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους, στους οποίους εκφράζω τη βαθύτατη συμπάθειά μου», ανέφερε ο καγκελάριος, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους διεθνείς εταίρους για την αλληλεγγύη που εξέφρασαν.

“Σοκαριστικός τρόμος”

Για «σοκαριστικό τρόμο», έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, τονίζοντας πως όλοι συμμερίζονται την ανησυχία και τη θλίψη για τα θύματα και τους τραυματίες κι επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί ακόμη, ενώ ευχαρίστησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να προστατεύουν τους ανθρώπους που ζουν στη Βιέννη.

«Βαθύτατα συγκλονισμένη, εμβρόντητη και άναυδη», δήλωσε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, καταδικάζοντας τη «φρικτή τρομοκρατική επίθεση» στη Βιέννη.

Ιδιαίτερα σοκαρισμένη από την τρομοκρατική επίθεση, η αρχηγός του κόμματος ΝΕΟΣ Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ τόνισε πως ]είναι σαφές ότι η ανοιχτή κοινωνία μας είναι ισχυρή, θα παραμείνει ισχυρή και θα αμυνθεί έναντι τέτοιων επιθέσεων». Από την πλευρά του ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ δήλωσε «συγκλονισμένος», έκανε λόγο για «τρομερό τρομοκρατικό χτύπημα» κι εξέφρασε τη συμπαράσταση του «προς όλα τα θύματα των δειλών τρομοκρατών».

Καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση.

«Είμαι σοκαρισμένη και συγκλονισμένη από τη βίαιη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων και τον αυστριακό λαό», δήλωσε σε tweet της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ευρώπη στέκεται πλήρως αλληλέγγυα με την Αυστρία. Είμαστε ισχυρότεροι από το μίσος και τον τρόμο», συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη καταδικάζει έντονα αυτή την άνανδρη ενέργεια που παραβιάζει τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας πως: «Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τα θύματα και το λαό της Βιέννης μετά από την φρικτή επίθεση σήμερα το βράδυ».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε «σοκαρισμένος και συντετριμμένος» από τις «επιθέσεις», χαρακτηρίζοντας αυτές μια «πράξη δειλίας, βίας και μίσους».

«Παντού στην ήπειρό μας, είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος», έγραψε στο twitter από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Μηνύματα συμπαράστασης από την Γερμανία

Την συμπαράστασή τους στα θύματα και τις δυνάμεις ασφαλείας στην Βιέννη εκφράζουν ο ένας μετά τον άλλον οι Γερμανοί πολιτικοί.

Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε «αλληλεγγύη προς τους πολίτες αυτής της υπέροχης πόλης και το καλύτερο για τις γενναίες δυνάμεις έκτακτης ανάγκης».

click4more: Βιέννη: Βίντεο σοκ – Τον εκτελεί εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU) από την πλευρά του σημείωσε: «Η τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη μας συγκλονίζει βαθιά. Είναι μία από τις πολλές τα τελευταία χρόνια. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε πολλά περισσότερα προκειμένου να προστατεύσουμε τους εβραίους συμπολίτες μας και άλλους αθώους. Δεν πρέπει ποτέ να διαψευστεί η εμπιστοσύνη σας στην χώρα μας!»

Για «τρομακτικές» ειδήσεις από την Βιέννη έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ σε ανάρτησή του στο Twitter και συμπλήρωσε ότι η σκέψη του απόψε βρίσκεται στα θύματα και τους οικείους τους, αλλά και τις δυνάμεις ασφαλείας της Βιέννης. «Στην Ευρώπη στέκουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι», συμπλήρωσε ο κ. Ροτ.

Κόντε: Δεν υπάρχει χώρος για το μίσος στην Ευρώπη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε «καταδίκασε απερίφραστα» τους πυροβολισμούς που έσπειραν τον τρόμο τη Δευτέρα το βράδυ στο κέντρο της Βιέννης, σε μια επίθεση που η αυστριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε τρομοκρατική.

«Δεν υπάρχει χώρος για μίσος και βία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι», είπε ο Κόντε σε tweets του στα ιταλικά και στα γερμανικά.

ΟΙταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανέφερε σε ανάρτησή του ότι «Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει» μετά από αυτή την «αποκρουστική επίθεση».

Μακρόν: Δε θα κάνουμε πίσω

«Οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτε», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Εμείς, οι Γάλλοι, συμμεριζόμαστε το σοκ και τον πόνο του αυστριακού λαού (…). Μετά τη Γαλλία, μια φιλική χώρα γίνεται στόχος επίθεσης. Αυτή είναι η Ευρώπη μας. Οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν με με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτε», τόνισε σε tweets του, γραμμένα στα γαλλικά και στα γερμανικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις