Κόσμος

Βιετνάμ: 49 νεκροί και 19 αγνοούμενοι από τον τυφώνα Ντάμφρεϊ

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Βιετνάμ από το πέρασμα του τυφώνα Ντάμφρεϊ. Η χώρα βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο Βιετνάμ, εξαιτίας του τυφώνα Ντάμφρεϊ αγνοούνται 19 άνθρωποι, σύμφωνα με την Καθοδηγητική Επιτροπή για την Πρόληψη Καταστροφών. Σχεδόν 2.000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Περισσότερα από 80.000 έχουν υποστεί ζημιές. Συνολικά περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ξένων τουριστών έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές.

Τυφώνας Ντάμφρεϊ, ο 12ος

Ο τυφώνας Ντάμφρεϊ είναι το 12ο ακραίο καιρικό φαινόμενο που πλήττει το Βιετνάμ φέτος. Έφθασε στη χώρα το Σάββατο, συνοδευόμενος από ανέμους 90-130 χιλιομέτρων την ώρα, ξεριζώνοντας δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης. Οι αρχές χαρακτηρίζουν τον τυφώνα τον χειρότερο που έχει πλήξει τη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και δεκαετίες.

vietnam vietnam

Σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι σφυροκοπούν την παράκτια ζώνη και οι πλημμύρες έκοψαν στη μέση έναν από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες της χώρας. Τα νερά κάλυψαν 30 χιλιόμετρα κατά μήκος του δρόμου.

Το βαρύτερο πλήγμα υπέστη η περιοχή γύρω από την πόλη Νια Τραν, 500 χλμ. νότια της παράκτιας πόλης Ντανάι, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος της APEC εντός της εβδομάδας.

vietnam vietnam vietnam

Κοντά στη Ντανάι και η ιστορική πόλη Χόι Αν, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της Unesco, είναι κάτω από το νερό. Οι τουρίστες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα ξενοδοχεία τους με βάρκες.

Η Ντανάι θα υποδεχθεί τη 10η Νοεμβρίου τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τους ηγέτες των χωρών-μελών της APEC.

Εξάλλου οι ηγέτες ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθούν και τη Χόι Αν. Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει αν εξακολουθεί να ισχύει η επίσκεψη.

vietnam vietnam vietnam

Στο έλεος της κακοκαιρίας το Βιετνάμ

Πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 80 ανθρώπους τον περασμένο μήνα, ενώ άλλος ένας τυφώνας προκάλεσε καταστροφές σε κεντρικές επαρχίες τον Σεπτέμβριο. Η χώρα των 90 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι εκτεθειμένη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της.

Από τις αρχές του έτους τουλάχιστον 240 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων.

Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, οι φυσικές καταστροφές στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημίες 6,4 δισεκ. δολαρίων στο Βιετνάμ τα τελευταία 20 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κακοκαιρία στην Βρετανία: Ένας νεκρός στη Σκωτία από την καταιγίδα Boelo – Χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα
Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν από τα αεροδρόμια Λιντς-Μπράντφορντ της Αγγλίας, Μπέλφαστ και Τζορτζ Μπεστ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου, του Ινβερνές και του Αμπερντίν στη Σκωτία
Καταιγίδα
Ανατροπή και ήττα του Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, ιστορικό ρεκόρ ψηφοφόρων με 70% συμμετοχής - Ολονύκτιοι πανηγυρισμοί στο Βελιγράδι
«Είναι σαφές ότι χάσαμε, η Φοιτητική Λίστα κέρδισε» λέει ο πρώην πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπειτα από 14 χρόνια στην πολιτική ηγεσία της χώρας
Βούτσιτς
44
Βεγγάζη και Τρίπολη απαντούν στον Τραμπ που χαρακτήρισε τη Λιβύη «σκα@@χώρα»: «Ήταν επισκέπτης του βρώμικου νησιού Έπσταϊν»
Ξέσπασαν Ντμπέιμπα και Χαφτάρ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από Λιβύη, Υεμένη, Αϊτή και Σομαλία
Τραμπ
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για «δεύτερο Ολοκαύτωμα» σε περίπτωση ήττας στις εκλογές: «Το μίσος για μένα είναι ασήμαντο στην υπαρξιακή απειλή»
«Μην μας δοκιμάζετε, θα υποστείτε δυσανάλογα αντίποινα», προειδοποίησε τους Ιρανούς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε περίπτωση επιθέσεων κατά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών
Νετανιάχου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτει τη ρητή αποδοκιμασία της ανακοίνωσης της επικύρωσης του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
REUTERS 14
«Στα κάγκελα» η Ευρώπη: Πάνω από 1.300 συλλήψεις στη Γαλλία – Βανδαλισμοί σε Αλβανία και Ισπανία, νέα επεισόδια σε Ιταλία και Βέλγιο
Στην Γαλλία αναμένονται νέες κινητοποιήσεις στις 31 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου - Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Παρίσι
9