Κόσμος

Βίκτορ Όρμπαν: Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «ο πρόεδρος της ειρήνης»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τον θαυμασμό που τρέφει για τον Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ξανά ο Βίκτορ Όρμπαν. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στη Φλόριντα.

Ο Βίκτορ Όρμπαν αποκάλεσε «πρόεδρο της ειρήνης» τον Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντησή του με τον μεγιστάνα ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στην κατοικία του δεύτερου στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

«Εμείς οι Ούγγροι έχουμε μόνο ένα πράγμα να κάνουμε, και αυτό είναι να παραδεχόμαστε με ειλικρίνεια: Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος και θα ήταν καλύτερο για την Ουγγαρία αν ο κ. πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεφε (στην εξουσία)», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, υπήρχε ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, και αυτοί οι πόλεμοι δεν θα υπήρχαν σήμερα αν (ο Τραμπ) ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, υποστήριξε ο Όρμπαν σε ανάρτησή του στο Facebook.

Δείτε στιγμιότυπα από τη συνάντηση Τραμπ – Όρμπαν, υπό τους ήχους του… Pretty Woman:

Ο Τραμπ είχε «προσφέρει σεβασμό στον κόσμο και έτσι δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ειρήνη», σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιστροφή του Ρεπουμπλικάνου στον Λευκό Οίκο θα αναζωογονήσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Ο Τραμπ επιδιώκει μια δεύτερη προεδρική θητεία και θα τεθεί στην εκλογική μάχη για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου.

Σε μια προεκλογική του εμφάνιση στην Πενσυλβάνια χθες το βράδυ, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χλεύασε το γεγονός ότι ο Τραμπ συνάντησε τον αρχηγό μιας κυβέρνησης της Ευρώπης «ο οποίος έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει ότι η δημοκρατία λειτουργεί».

«Ένας Τραμπ πριν τον Τραμπ…»

Τραμπ και Ορμπάν σχεδίασαν να δειπνήσουν μαζί και να παρευρεθούν σε μια συναυλία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ορμπάν, Μπερταλάν Χαβάσι, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σίγιαρτο.

Πριν από τη συνάντησή τους, ο Ορμπάν παρευρέθηκε επίσης στο συντηρητικό Heritage Foundation στην Ουάσινγκτον και συναντήθηκε με τον πρώην επικεφαλής σύμβουλο του Τραμπ, γνωστό ακροδεξιό Στιβ Μπάνον.

Τραμπ και Ορμπάν επαινούν τακτικά ο ένας τον άλλο δημόσια. Ο Ορμπάν, πρωθυπουργός στην Ουγγαρία από το 2010, ήταν ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που είχε διατυπώσει ανοιχτά την υποστήριξή του στον Τραμπ ακόμη και πριν από την εκλογή του ως Αμερικανός πρόεδρος στις εκλογές του 2016.

Οι δύο λαϊκιστές μοιράζονται κοινές πολιτικές ιδεολογίες, με τον Μπάνον να είχε αναφερθεί κάποτε στον Ούγγρο πρωθυπουργό ως τον «Τραμπ πριν τον Τραμπ».

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας στο παρελθόν έχει εκφράσει ανοιχτά τον θαυμασμό του για μια σειρά αυταρχικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ορμπάν διατηρεί επίσης καλές σχέσεις με τον Πούτιν και εναντιώνεται συχνά στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου: Κρίσιμο τετ α τετ στον Λευκό Οίκο με φόντο τον πόλεμο στο Ιράν
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν ο πόλεμος με το Ιράν, η συμφωνία για την ειρήνη στον Λίβανο, η κατάσταση στη Γάζα, αλλά και οι προσπάθειες επέκτασης των Συμφωνιών του Αβραάμ
FILE - President Donald Trump listens as Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks at President Donald Trump's Mar-a-Lago club, Dec. 29, 2025, in Palm Beach, Fla.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός ηγέτης αναμένεται ότι θα πιέσει τον Τραμπ ζητώντας του να ολοκληρώσουν μια συμφωνία για την απόκτηση drones και πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Άνευ προηγουμένου» πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: Νέες εκκενώσεις – «Είμαστε σε πόλεμο» λέει ο δήμαρχος του Μαρσεπρίμ
Μακρόν και Σάντσεθ προειδοποιούν για επιδείνωση της πυρκαγιάς - Φόβοι λόγω αύξησης της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες - Δεκάδες τραυματίες, πάνω από 360.000 οι εκκενώσεις
Φωτιά