Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βίντεο σοκ: Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής σκοτώνει Παλαιστίνιο στη Γάζα και πανηγυρίζει

Γάζα

Οι εικόνες, εκτός από σκληρές, είναι και εξοργιστικές. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ελεύθερος σκοπευτής, καταγράφει με το κινητό του, μέσα από τι διόπτρα του όπλου του, πως σκοτώνει εν ψυχρώ Παλαιστίνιο στη Γάζα. Και πως αφού του ρίξει και σφαίρα στο κεφάλι, πανηγυρίζει μαζί με τους φίλους του.

Ένα βίντεο ενός λεπτού και κάτι μέσα στο οποίο “χώρεσε” όλη η απανθρωπιά μιας ομάδας Ισραηλινών στρατιωτών. Όλα έγιναν στη Γάζα, στα σύνορα. Ο στρατιώτης παρακολουθεί μια ομάδα Παλαιστίνιων. Καταγράφει τα πάντα με ένα κινητό. Επιλέγει τυχαία το θύμα του. Πυροβολεί. Μια σφαίρα στο κεφάλι και ο άνδρας πέφτει νεκρός. Και τότε, αρχίζει να γελά να θριαμβολογεί με τους… φίλους του.

Το εξοργιστικό βίντεο προκαλεί σάλο και στο Ισραήλ.

Ομάδα Παλαιστινίων βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν είναι γνωστό πότε σημειώθηκε το περιστατικό. Ούτε και έχει πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά του. Έχει όμως κυκλοφορήσει ευρύτατα τις τελευταίες ώρες στα social media.

Μέσα από τη διόπτρα του όπλου αχνοφαίνονται τα υποψήφια θύματα. Ακούγονται όμως οι Ισραηλινοί στρατιώτες να γελούν και να προσπαθούν να διαλέξουν… θύμα. «Τη στιγμή που θα σταματήσει, ρίξ’ του» λέει κάποιος. Και ρωτά αν ο στρατιώτης που κρατά το όπλο έχει σφαίρα στη θαλάμη. «Χτύπα αυτόν με το ροζ» λέει κάποιος. «Όχι αυτόν με το ροζ, τον άλλο με το μπλε» ακούγεται στη συνέχεια.

Ο στρατιώτης τραβά τη σκανδάλη. Η σφαίρα βρίσκει το θύμα στο κεφάλι. Ο Παλαιστίνιος πέφτει νεκρός. «Ουάου, τι βίντεο» πανηγυρίζουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες. «Που@@@@@ γιε» λέει κάποιος. Ο στρατιώτης που πυροβόλησε επιβεβαιώνει ότι έχει καταγράψει τα πάντα. «Ουάου, τον χτύπησα στο κεφάλι», «Είναι ένα θρυλικό βίντεο» είναι κάποιες από τις εκφράσεις που ακούγονται. Κάποιος, ίσως εκείνος που τράβηξε τη σκανδάλη, περιγράφει και πως το θύμα έπεσε όταν τον βρήκε η σφαίρα. «Πετάχτηκε στον αέρα. «Που@@@@@ γιοι»…

https://youtu.be/jc1Gi_F91xw

Επιβεβαιώνουν το φονικό στη Γάζα

Η υπόθεση έρχεται στο φως εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Από τη Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών μέχρι χθες, 32 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.800 τραυματίστηκαν από σφαίρες και δακρυγόνα του ισραηλινού στρατού στις διαδηλώσεις κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

«Όσον αφορά το βίντεο που κυκλοφορεί τώρα, το γεγονός που εικονίζει προφανώς έγινε πριν από μήνες», ανέφερε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού τη Δευτέρα (09.04.2018). «Το συμβάν εξετάζεται και θα διενεργηθεί σε βάθος έρευνα», προστέθηκε.

Η ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem καταδίκασε μέσω Twitter «τις παράνομες διαταγές σε στρατιώτες να πυροβολούν εναντίον ανθρώπων που δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν». Ο ισραηλινός άραβας βουλευτής Αϊμάν Οντέ καταδίκασε το γεγονός. «Ο στρατιώτης που πυροβόλησε ενώ μαγνητοσκοπούσε πρέπει να προσαχθεί σε δίκη, αλλά αυτός που τον διέταξε να πυροβολήσει είναι ο αληθινός κίνδυνος», τόνισε.

Οι διαδηλώσεις των Παλαιστίνιων θα κορυφωθούν τη 15η Μαΐου, μία ημέρα μετά την 70ή επέτειο από την ανακήρυξη της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ, ή για τους Παλαιστίνιους τη Νάκμπα (την «καταστροφή»).

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις