Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Βίντεο με τα «κορίτσια του Τσιμπόκ» δημοσιοποίησε η Μπόκο Χαράμ

Βίντεο με τα «κορίτσια του Τσιμπόκ» δημοσιοποίησε η Μπόκο Χαράμ

Η μαχητική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να εμφανίζονται κάποια από τα κορίτσια που απήγαγε από τη βορειοανατολική πόλη Τσιμπόκ το 2014.

Από τα περίπου 270 κορίτσια που απήχθησαν από το σχολείο τους, περίπου 60 κατάφεραν να διαφύγουν λίγο μετά ενώ άλλα έχουν αφεθεί ελεύθερα έπειτα από διαμεσολάβηση. Περίπου 100 παραμένουν αιχμάλωτα.

Μια ομάδα περίπου 12 κοριτσιών, μερικά από τα οποία κρατάνε μωρά στην αγκαλιά τους, εμφανίζονται στο διάρκειας 21 λεπτών βίντεο.

«Είμαστε τα κορίτσια του Τσιμπόκ. Είμαστε εκείνα από τα οποία ζητάτε να γυρίσουμε πίσω. Με τη χάρη του Θεού, δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω», δήλωσε ένα από τα κορίτσια. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή αν τα κορίτσια που εμφανίζονται στο βίντεο είναι πράγματι εκείνα που απήχθησαν από το Τσιμπόκ.

Ο Αμπουμπάκαρ Σεκάου – ο ηγέτης μίας από τις παρατάξεις της οργάνωσης – εμφανίζεται επίσης στο βίντεο, το οποίο απέκτησε η δημοσιογραφική ιστοσελίδα, με έδρα τις ΗΠΑ, Sahara Reporters.

Όσες γλίτωσαν

Τον περασμένο Μάιο, η Μπόκο Χαράμ αντάλλαξε 82 κορίτσια έπειτα από μεσολάβηση έναντι χρημάτων για τους αντάρτες και αποφυλάκισης κάποιων από τα ανώτερα στελέχη της. Προηγουμένως, 24 κορίτσια αφέθηκαν ελεύθερα ή εντοπίστηκαν το 2016.

Η Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει άλλα δύο εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε μια εξέγερση που ξεκίνησε το 2009 με σκοπό τη δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου. Οργανώσεις βοήθειας υποστηρίζουν πως οι μαχητές απήγαγαν χιλιάδες ενήλικες και παιδιά και ότι πολλές από τις περιπτώσεις αυτές δεν έχουν λάβει τη δέουσα προσοχή.

Δείτε απόσπασμα από το βίντεο που δημοσίευσε η  Μπόκο Χαράμ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις