Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βηρυτός: Σκόνη και καπνός από κατάρρευση σιλό στο λιμάνι – Μνήμες της έκρηξης με 220 νεκρούς

Βηρυτός: Σκόνη και καπνός από κατάρρευση σιλό στο λιμάνι – Μνήμες της έκρηξης με 220 νεκρούς
Reuters

Και νέο ατύχημα συγκλόνισε τη Βηρυτό με επίκεντρο πάλι το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Μέρος των σιλό κατέρρευσε, με σύννεφο σκόνης και καπνού να καλύπτει τα πάντα.

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο Reuters τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη Βηρυτό κατά την κατάρρευση μέρους των σιλό του λιμανιού το απόγευμα της Κυριακής (31.07.2022).

Ελικόπτερα του στρατού πέταξαν αμέσως πάνω από την περιοχή για να ρίξουν νερό και να προσπαθήσουν να σβήσουν πλήρως τη φωτιά.

«Δύο ακόμη πύργοι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Δημοσίων Έργων, Αλί Χαμιγιέ.

Δείτε το βίντεο:

Πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, φωτιά που ξέσπασε στο πιο κατεστραμμένο μέρος των σιλό, προκλήθηκε σύμφωνα με τις αρχές και τους ειδικούς από τη ζύμωση των εναπομεινάντων αποθεμάτων σιτηρών, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τον Απρίλιο, ο Λίβανος διέταξε την κατεδάφιση των σιλό, αλλά η απόφαση ανεστάλη λόγω της διαφωνίας συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας που θέλουν ο χώρος αυτός να γίνει τόπος μνήμης.

“Έκλαψα όταν έμαθα ότι τα σιλό κατέρρευσαν”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σεσίλ Ρουκόζ, η οποία έχασε τον αδελφό της στην έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020. «Θέλουμε να παραμείνουν στη θέση τους ως μάρτυρες του εγκλήματος (…) και στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους χωρίς λόγο».

Βηρυτός: Δύο χρόνια από την τραγωδία του 2020

Η φωτιά της 31ης Ιουλίου 2022 αναβίωσε το τραύμα συγγενών των θυμάτων της έκρηξης της 4ης Αυγούστου 2020, η οποία άφησε πίσω της πάνω από 200 νεκρούς και 6.500 τραυματίες, ενώ κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές της λιβανικής πρωτεύουσας.

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου προκλήθηκε σε μια αποθήκη όπου φυλάσσονταν εκατοντάδες τόνοι νιτρικής αμμωνίας χωρίς να έχουν ληφθεί προφυλάξεις. Οι σιταποθήκες του λιμανιού καθώς χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από το ωστικό κύμα της έκρηξης, εν μέρει κατέρρευσαν.

Η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας της 4ης Αυγούστου 2020 ανεστάλη εδώ και μήνες λόγω πολιτικών παρεμβάσεων. Οι αρχές που καταγγέλλονται για εγκληματική αμέλεια από τις οικογένειες των θυμάτων και ΜΚΟ, κατηγορούνται ότι τορπίλισαν την έρευνα για να αποφύγουν την απαγγελία κατηγοριών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις