Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ένα ιστορικό τέλος στο Eurogroup!

Σόιμπλε

– Τελευταία παράσταση του… ροκ σταρ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup!
– Πρωτόγνωρες εικόνες στην συνεδρίαση με όλους τους υπουργούς να τον αποθεώνουν και να περιμένουν… στην σειρά για μια χειραψία!
– Τα πρωτότυπα -ομολογουμένως- δώρα που του έδωσαν οι ευρωπαίο ομόλογοί του
– Τι έλεγε το μήνυμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου που κάποιοι ερμήνευσαν ακόμη και ως… τρολάρισμα!
– Αποθέωση και από τον Γιάννη Στουρνάρα
– Δείτε τις εικόνες μέσα από την ιστορική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε… τέλος από το Eurogroup! Σε μια ιστορική συνεδρίαση, την τελευταία που παρέστη ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, συνέβησαν… πολλά! Και μάλιστα πρωτοφανή περιστατικά, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς το πώς γίνονται συνήθως αυτές οι συνεδριάσεις.

Διακρατική… αποθέωση!

Αναφορικά με την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γ. Ντάισελμπλουμε είπε: Κατά τη σημερινή συνεδρίαση πολλοί υπουργοί πήραν το λόγο προκειμένου να ευχαριστήσουν το Β. Σόιμπλε. Αποτιμώντας έτσι τα οκτώ χρόνια που συμμετείχε στο Eurogroup.

Τον χαρακτήρισε «ισχυρό» συμμετέχοντα, καθώς συνέβαλε «ενεργά» στη δημιουργία της ευρωζώνης αλλά και σε άλλα σημαντικά γεγονότα της ΕΕ. Με σημαντικότερη την κρίση, κατά την οποία το ευρώ σχεδόν «κατέρρευσε». Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι η κυρίαρχη παρουσία του Β. Σόιμπλε δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην ευρωζώνη. Αλλά έχει να κάνει με την «εμπειρία» και τη «σοφία» του. Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, ο Β. Σόιμπλε είχε οδηγό το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «αμοιβαία συγκίνηση» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Εκεί, δηλαδή, όπου οι υπουργοί εξέφρασαν την «ευγνωμοσύνη» τους για την «αποφασιστική» του δράση. Τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικό όσο και λειτουργικό. Ο επίτροπος Oικονομικών υποθέσεων αναφέρθηκε σε συζητήσεις που ήταν συχνά «περίπλοκες». Ή και υπήρχαν ακόμα και «διαφωνίες», ωστόσο η συνεργασία ήταν πάντα καλή.

Μόνο… αυτόγραφα δεν ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών!

Στο Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε την τελευταία του… παράσταση. Και τι παράσταση ήταν αυτή! Εικόνες πραγματικά πρωτόγνωρες!

Με τους υπουργούς Οικονομικών, που συνήθως είναι επαγγελματίες, ψυχροί και… άτεγκτοι, να κάθονται δίπλα του και να τον κοιτούν με δέος! Σαν έναν… γερό-σοφό. Να στέκονται στην… σειρά για μια χειραψία. Πραγματικός ροκ σταρ!

Με τους υπουργούς Οικονομικών να του έχουν ετοιμάσει ακόμη και δώρα. Υπέγραψαν όλοι μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του την χάρισαν. Ένα άλλο δώρο ήταν επίσης ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ με το… πρόσωπό του τυπωμένο! Για να ακριβολογούμε, το δώρο αυτό δόθηκε από τον υπουργό Οικονομιών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ. 

Πραγματικά εικόνες που δεν έχουμε ξαναδεί. Δείτε τις

Ένα πιο… προσωπικό δώρο επέλεξε και ο υπουργός Οικονομιών της Γαλλίας, Bruno Le Maire. Ο οποίος έκανε δώρο στον κ. Σόιμπλε ένα μπουκάλι κρασί.

Eurogroup
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κοιτάζει με… δέος τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Σόιμπλε Σόιμπλε Σόιμπλε Eurogroup Eurogroup

Στουρνάρας για Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: “Σθένος, μεγάλη ευελιξία και ισχυρές απόψεις”

«Ο Σόιμπλε είχε μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα». Αυτό δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Bloomberg. «Διέθετε σθένος, μεγάλη ευελιξία και ισχυρές απόψεις» ανέφερε ο κ.Στουρνάρας. Και υπογράμμισε ότι «οι πολύ καλές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας έδωσαν στο Σόιμπλε έναν κυρίαρχο ρόλο».

Η αποχώρηση Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, συμπίπτει με κάτι ακόμη: Την αποχώρηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ τον Ιανουάριο από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. «Πρόκειται για ένα σημαντικό Eurogroup, το τελευταίο πριν αλλάξει με αβέβαιο τρόπο η ισορροπία στο εσωτερικό του». Αυτό δήλωσε ο Μουιτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group με έδρα το Λονδίνο.

Πρωτοφανείς εικόνες στο… auf wiedersehen του Σόιμπλε στο Eurogroup! Υπόκλιση και δώρο… 100ευρω με το πρόσωπό του! [vids, pics]

«Ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουμ ήταν αυταρχικές προσωπικότητες. Δεν είναι σαφές εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο πρόεδρος του Eurogroup και o Μπρούνο λε Μερ θα είναι σε θέση να καλύψουν αυτό το κενό», τόνισε. Ειδικότερα για τον κ. Σόιμπλε, το Bloomberg αναφέρει πως υπήρξε αρχιτέκτονας της λιτότητας που ενέπνευσε τον φόβο και τον σεβασμό χτίζοντας μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή για την Ελλάδα.

«Τώρα η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στον σωστό δρόμο αν και η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο, France Inter.

Τι αποφάσισε το Eurogroup

Την απόφαση του Eurogroup να παραμείνει στην θέση του επικεφαλής του Eurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του στις 13 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι παρ’ όλο που η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα σχηματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες και επομένως δε θα είναι πια υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, γνωστοποίησε στα μέλη του Eurogroup την πρόθεσή του να παραμείνει στη θέση του προέδρου μέχρι το τέλος της θητείας του. Κάτι που έκαναν ομόφωνα δεκτό. Όπως είπε, ο νέος επικεφαλής θα εκλεγεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Αυτό, προκειμένου να είναι στη θέση του στο Eurogroup του Ιανουαρίου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλσε και για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, Συγκεκριμένα σημείωσε πως η σημερινή, πρώτη συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις αρχές:

– Στο ρόλο που θα έχει ο ESM στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων.

– Στη συμβολή του στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και στη διακυβέρνηση του ESM.

– Στη διασύνδεσή του με το νομικό πλαίσιο της Ένωσης.

Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής στη διαχείριση των προγραμμάτων και να αποφευχθεί η όποια «σύγχυση». Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε αυτήν την πρώτη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι στο μέλλον η εμπλοκή του ΔΝΤ θα «μικρύνει» και θα «εξαφανιστεί», καθώς ο ρόλος του ESM σε ενδεχόμενα προγράμματα θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Επιτροπή και ο ESM θα πρέπει να εργαστούν από κοινού στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων, διασφαλίζοντας, όμως, ότι δε θα μπλέκονται οι αρμοδιότητές τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις