Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Το Eurogroup υποβάλει τα σέβη του! [pics]

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Φωτογραφίες από Twitter / @_SantaMartin

– Τέλος εποχής στο Eurogroup! Είναι η τελευταία συνεδρίαση στην οποία λαμβάνει μέρος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
– Εικόνες σχετικά… πρωτόγνωρες για τα δεδομένα των -συνήθως- “ξύλινων” συνεδριάσεων!
– Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών τον πλησίασαν και τρόπον τινά του υπέβαλαν τα σέβη τους!
– Του δώρισαν μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογεγραμμένη από όλους τους ΥΠΟΙΚ, αλλά και ένα… ιδιαίτερο χαρτονόμισμα!
– Τι έγραψε πάνω στην σημαία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
– Δείτε τις ιστορικές εικόνες

Το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνδέθηκε άρρηκτα με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Αλλά και με την ελληνική κρίση ειδικότερα. Ως υπουργός Οικονομικών επηρέασε όσο κανείς άλλος τα τεκταινόμενα στο Eurogroup. Εκεί, δηλαδή, όπου σήμερα έδωσε την τελευταία του… παράσταση. Και τι παράσταση ήταν αυτή! Εικόνες πραγματικά πρωτόγνωρες!

Με τους υπουργούς Οικονομικών, που συνήθως είναι επαγγελματίες, ψυχροί και… άτεγκτοι, να κάθονται δίπλα του και να τον κοιτούν με δέος! Σαν έναν… γερό-σοφό. Να στέκονται στην… σειρά για μια χειραψία. Πραγματικός ροκ σταρ!

Με τους υπουργούς Οικονομικών να του έχουν ετοιμάσει ακόμη και δώρα. Υπέγραψαν όλοι μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του την χάρισαν. Ένα άλλο δώρο ήταν επίσης ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ με το… πρόσωπό του τυπωμένο! Για να ακριβολογούμε, το δώρο αυτό δόθηκε από τον υπουργό Οικονομιών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ. 

Πραγματικά εικόνες που δεν έχουμε ξαναδεί. Δείτε τις

Ένα πιο… προσωπικό δώρο επέλεξε και ο υπουργός Οικονομιών της Γαλλίας, Bruno Le Maire. Ο οποίος έκανε δώρο στον κ. Σόιμπλε ένα μπουκάλι κρασί.

Eurogroup
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κοιτάζει με… δέος τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Σόιμπλε Σόιμπλε Σόιμπλε Eurogroup Eurogroup

Τι έγραψε ο Τσακαλώτος στην σημαία

Παρών στο Eurogroup ήταν φυσικά και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο οποίος -όπως και όλοι οι υπόλοιποι- υπέγραψαν την σημαία που δόθηκε ως δώρο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Eurogroup

Τι έγραψε όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην σημαία; Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελένη Βαρβιτσιώτη, ο υπουργός Οικονομικών έγραψε: “Τίποτα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο“!

Δείτε το tweet

Και την… απόδειξη! Σημειώνεται πως κάποιοι μιλούν μέχρι και για… τρολάρισμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!

Ο… σκληρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του Eurogroup

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζει τον Β. Σόιμπλε «σκληρό, αλλά δίκαιο πολιτικό» ο οποίος έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ευρώπης. «Θα μου λείψει ως σύμβουλος και φίλος», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του προς την Bild.

Γεγονός είναι ότι κανένας άλλος υπουργός Οικονομικών δεν διαμόρφωσε σε τόσο μεγάλο βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων και αποφάσεων για το μέλλον της νομισματικής ένωσης και κυρίως, για το μέλλον της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, όσο ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Μισητός στην Ελλάδα

Σε εκτενές τηλεγράφημά του υπό τον τίτλο «Αποχωρεί ο Mr Eurogroup-o Σόιμπλε αποχαιρετά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης», το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa αναφέρεται στις δραματικές στιγμές του 2015 –όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα εκπαραθύρωσής της από την Ευρωζώνη– ως το απόλυτο ναδίρ στις σχέσεις του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών με την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Η επιμονή του στη λιτότητα και στην τήρηση των συμπεφωνημένων σε συνδυασμό με την εν μέρει δηκτική ειρωνεία του τον κατέστησαν απόλυτα μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα, επισημαίνει το dpa, αναφερόμενο και στην δύσκολη σχέση του με τον Βαρουφάκη. «Έκτοτε ο άνεμος έχει αλλάξει ρότα στο Eurogroup και για τον Σόιμπλε. Ο Βαρουφάκης έχει φύγει προ πολλού, ο διάδοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πιο διπλωματικός και χαμηλότερων τόνων. Αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικά αγνώριστος». Σύμφωνα με το dpa, ο Αλ. Τσίπρας εξελίχθηκε από αντίπαλος του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της πολιτικής της λιτότητας σε υπέρμαχο των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Η δύσκολη αποστολή του διαδόχου

Όπως υπογραμμίζει το γερμανικό πρακτορείο, παρότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τους πολίτες της, το ελληνικό ζήτημα έχει βγει από την ατζέντα του Eurogroup και δεν απασχολεί πλέον τους υπουργούς Οικονομικών. Υπό αυτή την έννοια ο Β. Σόιμπλε κληροδοτεί στον όποιο διάδοχό του μια σχετικά ήρεμη και ελέγξιμη κατάσταση, αν εξαιρέσει κανείς τις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις που αφορούν κυρίως τις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Το ελληνικό ζήτημα όμως αναμένεται να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη. Καταρχήν στην μάλλον πιο ήπια μορφή του με αφορμή την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος. Με την επιτυχή ολοκλήρωσή του όμως-βάσει προγράμματος στα μέσα του ερχόμενου χρόνου- ο διάδοχός του Β. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να λάβει κρίσιμες όσο και πολιτικά επώδυνες για το Βερολίνο αποφάσεις: Eπί τάπητος θα τεθεί όχι μόνον το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και ένα ενδεχόμενο τέταρτο πακέτο βοήθειας υπό τη μορφή -πιθανότατα- μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Η διαφαινόμενη συμμετοχή των Φιλελευθέρων στη νέα κυβέρνηση της Α. Μέρκελ -που δεν αποκλείεται να αναλάβουν και το ΥΠΟΙΚ- αλλά και η παρουσία του ξενοφοβικού AfD στη Βουλή αναμφίβολα δεν διευκολύνουν τη λήψη ευνοϊκών για το ελληνικό ζήτημα αποφάσεων.

Πηγή: www.dw.com
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις