Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

«Βόμβα» από Τραμπ: Αναγνωρίζει τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν

«Βόμβα» από Τραμπ: Αναγνωρίζει τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν

Τα υψώματα του Γκολάν κατέλαβε το Ισραήλ στο περίφημο «πόλεμο των 6 ημερών» το 1967 – Πανηγυρίζει ο Νετανιάχου.

Μέσω Twitter , όπως το συνηθίζει, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε έτοιμος να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα υψώματα του Γκολάν.

Τα υψώματα του Γκολάν κατελήφθησαν από το Ισραήλ το 1967, στον «πόλεμο των 6 ημερών». Πριν τον πόλεμο, τα υψώματα του Γκολάν ήταν στην κυριαρχία της Συρίας.

«Μετά από 52 χρόνια έφτασε η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν πλήρως την κυριαρχία του Ισραήλ στα υψώματα του Γκολάν, που είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής!», έγραψε ο Ντόναλν Τραμπ.

 

Πανηγυρίζει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχουν έσπευσε να ευχαριστήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

“Σε μια περίοδο που το Ιράν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως πλατφόρμα για να καταστρέψει το Ισραήλ, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει με τόλμη την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν. Σ’ ευχαριστούμε, πρόεδρε Τραμπ”, έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

Η αναγνώριση των υψωμάτων του Γκολάν εκ μέρους της Ουάσινγκτον σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική στροφή στην αμερικανική πολιτική, μία μόλις εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ και να μιλήσει στο συνέδριο του λόμπι American Israel Public Affairs Committee, που προωθεί πολιτικές υπέρ του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος διεκδικεί μια νέα πρωθυπουργική θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, πίεζε τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας του στα Υψώματα του Γκολάν.

Η κατοχή και προσάρτηση δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση των υψωμάτων από το Ισραήλ θεωρείται “άκυρη και μη γενόμενη”. Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις