Κόσμος

«Βόμβα» Blooberg: Η Τουρκία ετοιμάζει από κοινού με τη Ρωσία παραγωγή πυραύλων

Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει τίποτα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και ετοιμάζεται για την από κοινού παραγωγή πυραύλων με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα φαίνεται πληθαίνουν τα σενάρια για απομάκρυνση της Αγκυρας από το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία θέλει να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για να παράγει από κοινού πυραύλους και να λάβει τεχνογνωσία για να αναπτύξει τα δικά της αμυντικά συστήματα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Blooberg. Σχολιάζει μάλιστα πως τέτοιο βήμα θα μπορούσε να ενισχύσει την κριτική από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από τη συμμαχία.

“Θα υπογράψουμε αφού συμφωνήσουμε για τις τελικές λεπτομέρειες σχετικά με την από κοινού παραγωγή ή παραγωγή ορισμένων τμημάτων στην Τουρκία και την ανταλλαγή τεχνολογιών”, δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, γνωστής ως SSB.

Οι συνομιλίες αυτές αποτελούν μέρος της συμφωνίας της Τουρκίας για την αγορά της δεύτερης παρτίδας του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία και έχουν φτάσει σε ένα “αρκετά ώριμο” στάδιο, δήλωσε ο Ντιμίρ την Παρασκευή στην Άγκυρα. «Η υπογραφή μιας συμφωνίας είναι πολύ κοντά», είπε.

Τα σχόλια αυτά φανερώνουν ότι η Τουρκία παραμένει απτόητη παρά την προοπτική να επιβάλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις σε βάρος της, για την αγορά των ρωσικών S-400.
Σημειώνεται άλλωστε πως μόλις την Τετάρτη, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας ψήφισε υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, τόσο για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, όσο και για τη στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Το Πεντάγωνο, μάλιστα, προειδοποίησε για μια ακόμη φορά την Τουρκία ότι θα πρέπει να ξεφορτωθεί τους S-400 αν θέλει να πάρει τα αμερικανικά F-35. «Αν η Τουρκία θέλει να επιστρέψει στο μαντρί, ο δρόμος για να το κάνει είναι να ξεφορτωθεί τους S-400. Οχι να τους βάλει σε μια αποθήκη και να τους κλειδώσει. Θα πρέπει να εκχωρήσει αυτό το οπλικό σύστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν. Ο Ερντογλαν από την πλευρά του είναι ξεκάθαρος ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Φορντό – Το Ιράν απειλεί με αντίποινα
«Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τον πλανήτη», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social για τα αμερικανικά χτυπήματα στα πυρηνικά του Ιράν
Καπνός υψώνεται μετά από έκρηξη στην Τεχεράνη
Ο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε κατάσταση win-win με το Ιράν και ετοιμάζεται να επιτεθεί μαζί με το Ισραήλ στην Τεχεράνη
Οι Ιρανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμά τους και να αποδεχθούν τις προτάσεις ΗΠΑ και Ευρώπης για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ
Ντόναλντ Τραμπ 3
Τραμπ και Ερντογάν προσπάθησαν να γίνει συνάντηση ΗΠΑ και Ιράν – Δεν βρέθηκε για να δώσει την έγκρισή του ο «εξαφανισμένος» Χαμενεΐ
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, Ιρανοί αξιωματούχοι αναζήτησαν τον Χαμενεΐ για να πάρουν την έγκρισή του, αλλά δεν κατέστη δυνατό να τον βρουν, καθώς παραμένει κρυμμένος από φόβο μήπως δολοφονηθεί
Ερντογάν - Τραμπ 3