Site icon NewsIT
22:38 Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Βομβάρδισαν με αέριο χλωρίου το Χαλέπι – Ανησυχία σε διεθνείς οργανισμούς

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του για τις πληροφορίες κατά τις οποίες ίσως χρησιμοποιήθηκε αέριο χλωρίου σε έναν βομβαρδισμό κοντά στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε χθες ότι 24 άνθρωποι αντιμετώπισαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μετά τη ρίψη βαρελιών με εκρηκτικά στην πόλη Σαρακέμπ, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νότια του Χαλεπιού.

Κάτοικοι της πόλης κατήγγειλαν ότι επρόκειτο για μια επίθεση με αέριο χλωρίου, κάτι που η ΜΚΟ σημείωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει. «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις πληροφορίες αυτές», υπογραμμίζει σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΑΧΟ ο διευθυντής του Αχμέτ Ουζουμτζού.

Ο βομβαρδισμός αυτός, για τον οποίο αντάρτες κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, σημειώθηκε κοντά σε μια περιοχή όπου πέντε Ρώσοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα όταν καταρρίφθηκε το ελικόπτερό στο οποίο επέβαιναν. Ο Ουζουμτζού, επικεφαλής του ΟΑΧΟ, που εδρεύει στη Χάγη κι υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, υπενθύμισε ότι διεθνείς συμβάσεις απαγορεύουν τη χρήση χημικών όπλων «από οποιονδήποτε, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις».

Ο ΟΑΧΟ κάνει λόγο εδώ και μήνες γα συνεχή χρήση —χωρίς να αποφαίνεται για το ποια πλευρά την κάνει— χημικών όπλων, και πιο συγκεκριμένα αερίου σαρίν, αερίου μουστάρδας και αερίου χλωρίου στις μάχες στη Συρία, όπου ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή 280.000 και πλέον ανθρώπων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μια ομάδα ειδικών του ΟΗΕ που είχε λάβει εντολή να ερευνήσει εννέα επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία δεν έχει μέχρι σήμερα καταλήξει σε συμπεράσματα. Η Δαμασκός αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα και διατείνεται ότι οι καταγγελίες περί χρήσης τέτοιων όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις γίνονται για «πολιτικούς σκοπούς».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version