Κόσμος

Βόμβες του αμερικανού υπουργού Άμυνας! Η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ

- Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις το είπε ξεκάθαρα φτάνοντας στα Σκόπια - Η Ρωσία χρηματοδότησε ομάδες υπέρ του "Οχι" - Πεντάγωνο: Η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα

Η μισή αμερικανική κυβέρνηση έχει επισκεφθεί την πΓΔΜ. Είναι τόσο μεγάλη η αγωνία των ΗΠΑ και άλλων να επικρατήσει το “ναι” στο δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών που κάνοιυν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να στηρίξουν τον Ζόραν Ζάεφ. Σήμερα τα Σκόπια επισκέπτεται ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις. Λίγο πριν φτάσει στην πΓΔΜ, για να στηρίξει το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.

Ο Μάτις είναι ένας ακόμη Δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια καλώντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό (…) για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους (…) 30 δημοκρατικών κρατών», επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια. «Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

[read4more]

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.  Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Κούπερ απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μάτις πρόκειται να συναντηθεί, εκτός από την ομόλογό του της ΠΓΔΜ Λουντμίλα Σεκερίνσκα, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκθαμβωτική η Κέιτ Μίντλετον πλάι στον γιό της, πρίγκιπα Τζορτζ, και τον βασιλιά Κάρολο στην Τελετή Μνήμης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, εμφανίστηκε με μια εντυπωσιακή μαύρη τουαλέτα με φαρδύ λευκό γιακά του οίκου Alessandra Rich, ενώ φόρεσε σκουλαρίκια που ανήκαν κάποτε στη βασίλισσα Ελισάβετ
Ο πρίγκιπας Τζόρτζ, η Κέιτ Μίντλετον και ο βασιλιάς Κάρολος
Παγιδεύουν νέους Ινδούς με ψεύτικες δουλειές στη Ρωσία και τους στέλνουν στο μέτωπο στην Ουκρανία
Νέοι Ινδοί από φτωχές οικογένειες δελεάζονται με «καλές δουλειές» στη Ρωσία και στην πορεία καταλήγουν με το ζόρι στον ρωσικό στρατό, στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, παρά τις επίσημες διαψεύσεις της Μόσχας
Ρώσοι στρατεύσιμοι αναχωρούν για τα στρατόπεδά τους
Οι Τούρκοι οδηγούν ώρες για να ψωνίσουν στην Ελλάδα: «Εδώ το λάδι είναι στη μισή τιμή»
Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει το «σούπερ μάρκετ» για χιλιάδες Τούρκους, οι οποίοι περνούν τα σύνορα για να αγοράσουν κρασί, τυρί και είδη πρώτης ανάγκης σε τιμές που δεν υπάρχουν στην Τουρκία
Σούπερμαρκετ