Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Απεσταλμένοι του Τραμπ στη Σιγκαπούρη για τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν

– Πανστρατιά Αμερικανών αξιωματούχων αναχωρεί από τις ΗΠΑ για τη Σιγκαπούρη
– Στόχος να προετοιμάσουν τη συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν που… ακυρώθηκε
– Ποιους στέλνει ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ασία
– «Κράζει» τους New York Times ο Τραμπ γιατί έγραψαν πως η συνάντηση είναι… αδύνατο να γίνει!
– Αιφνιδιαστική και υπό άκρα μυστικότητα συνάντηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο
– Ανακοινώσεις την Κυριακή από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας για τα όσα είπε με τον Κιμ

Μια συνάντηση που έχει καταντήσει… σήριαλ. Θα δει τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου; Η απάντηση θα ήταν όχι αν είχαμε μείνει στην… Πέμπτη, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος με επιστολή του στον Βορειοκορεάτη ηγέτη ακύρωνε τη Σύνοδο και προκαλούσε (ξανά) παγκόσμιο σοκ. Αλλά τα δεδομένα αλλάζουν όπως φαίνεται να αλλάξει γνώμη και ο ίδιος ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνει… στρατιά από συμβούλους και αξιωματούχους στη Σιγκαπούρη για να προετοιμάζουν την πολυθρύλητη συνάντηση. Σύμφωνα με το Politico μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αναχωρήσουν από την Ουάσινγκτον 30 αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Προορισμός η Σιγκαπούρη. Στόχος να προετοιμάσουν το ραντεβού Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, εξάλλου, το Reuters, είχε μεταδώσει ότι οι απεσταλμένοι του Αμερικανοί προέδρου θα συναντηθούν με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Και πως στην ατζέντα της συνάντησης θα ήταν ζητήματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής. Στην αντιπροσωπεία πρόκειται να συμμετάσχουν ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζόζεφ Χέιγκιν και η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μίρα Ρίκαρντελ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομασθούν.

Την… αναχώρηση επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρχίσει να… αλλάζει την απόφαση της Πέμπτης από την… Παρασκευή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, την Παρασκευή (25.05.2018) μίλησε για «μια πολύ ωραία δήλωση» από πλευράς Πιονγκγιάνγκ. «Θα δούμε τι θα συμβεί, μπορεί να γίνει ακόμη και στις 12 Ιουνίου. Μιλάμε μαζί τους τώρα. Θέλουν πολύ να το κάνουν. Θα θέλαμε να το κάνουμε», δήλωσε.

Και μετά, έγραψε στο twitter: «Έχουμε πολύ παραγωγικές συνομιλίες για τον επαναπρογραμματισμό της συνόδου κορυφής η οποία, αν πραγματοποιηθεί, το πιθανότερο είναι πως θα παραμείνει στη Σιγκαπούρη την ίδια ημερομηνία, 12 Ιουνίου, και, αν είναι απαραίτητο, θα παραταθεί πέραν της ημερομηνίας αυτής».

Και όχι μόνο αυτό. Ο Ντόναλντ Τραμπ τα… έβαλε το Σάββατο (26.05.2018) με τους New York Times γιατί τόλμησαν να γράψουν πως ακόμη κι αν τα… βρουν οι δυο πλευρές, δεν προλαβαίνουν να κάνουν τη συνάντηση στις 12 Ιουνίου. «Οι αποτυχημένοι New York Times κάνουν αναφορά σε έναν κορυφαίο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο οποίος δεν υπάρχει να λέει ότι “ακόμα κι αν η συνάντηση αποφασιστεί ξανά, το να γίνει στις 12 Ιουνίου θα είναι αδύνατο, δεδομένης της έλλειψης χρόνου για την προετοιμασία που χρειάζεται”. Λάθος ξανά! Χρησιμοποιήστε αληθινούς ανθρώπους, όχι ψεύτικες πηγές», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η μυστική συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν – Μουν τζε ιν

Όλα αυτά ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου (26.05.2018) “έσκασε” σαν… βόμβα η είδηση πως αιφνιδιαστικά και υπό άκρα μυστικότητα συναντήθηκαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Μουν τζε ιν. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συναντήθηκαν, όπως και στις 27 Απριλίου, στην αποστρατικοποιημένη ζώνη και το χωριό Πανμουντζόμ.

Κιμ Γιονγκ Ουν ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Βόρεια Κορέα
Φωτογραφία Reuters

Η συνάντηση ανακοινώθηκε από την νοτιοκορεατική προεδρία, αφού τελείωσε. Είχε διάρκεια δυο ωρών και δεν έγιναν δηλώσεις από τους δυο ηγέτες. Στόχος της να εξασφαλίσει πως θα γίνει η συνάντηση Κιμ – Τραμπ και θα έχει και… επιτυχία.

Αυτή ήταν και η σαφέστερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι η σύνοδος κορυφής του Τραμπ με τον Κιμ είναι πιθανό να γίνει και μάλιστα όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

«Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν με ειλικρίνεια απόψεις για την επιτυχία της συνόδου κορυφής Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ και για την εφαρμογή της Διακήρυξης του Πανμουντζόμ», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Φαίνεται πως ο Μουν έχει αναλάβει ρόλο… διαμεσολαβητή ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Άλλωστε, η δεύτερη σε διάστημα ενός μήνα, συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη έγινε λίγο μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, μάλιστα, θα κάνει ανακοινώσεις την Κυριακή (27.05.2018) για τα όσα είπε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις