Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Αυτές είναι οι κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006 – Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν… πτοείται!

Βόρεια Κορέα: Αυτές είναι οι κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006 – Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν… πτοείται!
Φωτογραφία αρχείου Reuters

– Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει επτά φορές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας
– Σταδιακά έγιναν πιο αυστηρές
– Γιατί αυτή η στρατηγική δεν έχει αποτέλεσμα

Νέο ψήφισμα με κυρώσεις κατά την Πιονγιάνγκ θα παρουσιάσει η Ουάσινγκτον, με στόχο αυτό να τεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν για αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να είναι στην ίδια… γραμμή, η Telegraph θυμίζει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στην Βόρεια Κορέα από το 2006, που σταδιακά έγιναν πιο αυστηρές, τονίζοντας όμως πως αυτή η στρατηγική δεν έχει αποτέλεσμα.

Εμπάργκο στα όπλα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε αρχικά, τον Οκτώβριο του 2006, εμπάργκο στα όπλα και απαγόρευση σε εισαγωγές και εξαγωγές διαφόρων ειδών, για να εμποδίσει τη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές ή να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους.

Τον Ιούνιο του 2009, αυτή η απαγόρευση επεκτάθηκε σε όλα τα στρατιωτικά υλικά, τις οικονομικές συναλλαγές και την τεχνική κατάρτιση που σχετίζεται με την προμήθεια και τη χρήση όπλων, πυρηνικής και πυραυλικής τεχνολογίας.

Το 2013 έγινε το επόμενο βήμα, επιτρέποντας σε χώρες να κατάσχουν και να καταστρέφουν υλικό που σχετίζεται με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Πέρυσι, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέκτεινε τις κυρώσεις, περιλαμβάνοντας υποχρεωτικές επιθεωρήσεις σε όλα τα φορτία από τη Βόρεια Κορέα, σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Ταξίδια και είδη πολυτελείας

Το 2006 συστάθηκε μία επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ, προκειμένου να συντάξει μία «μαύρη λίστα» ατόμων και φορέων που παρέχουν στήριξη στα απαγορευμένα προγράμματα της Πιονγιάνγκ. Η λίστα αυτή τώρα περιλαμβάνει 62 άτομα και 50 φορείς, προβλέποντας απαγόρευση ταξιδιών και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τους.

Όλες οι χώρες πρέπει να εμποδίζουν την πώληση ειδών πολυτελείας στη Βόρεια Κορέα, ένα μέτρο που στοχεύει στην ελίτ της Πιονγιάνγκ.

Εξαγωγές

Τον Μάρτιο του 2016 το Συμβούλιο Ασφαλείας απαγόρευσε την εξαγωγή άνθρακα και σιδήρου από τη Βόρεια Κορέα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες δεν επωφελούνται από τα έσοδα ο στρατός και το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Επίσης, απαγορεύτηκε η εξαγωγή χρυσού, τιτανίου και σπάνιων ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ενώ δεν μπορεί να αγοράσει καύσιμα αεροσκαφών- συμπεριλαμβανομένου για πυραύλους- με εξαίρεση αυτά που προορίζονται για επιβατικά αεροπλάνα.

Με νέο ψήφισμα, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο ΟΗΕ περιόρισε τις εξαγωγές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα στην Κίνα, που αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μόνη αγορά για τον άνθρακα της Πιονγιάνγκ. Τον Αύγουστο, έπειτα από δύο εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε ολοκληρωτική απαγόρευση στην εξαγωγή άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου, ψαριών και θαλασσινών. Επίσης, «πάγωσε» τις άδειες εργασίας όλων των Βορειοκορεατών εργατών, που είχαν σταλεί στο εξωτερικό.

Έχουν αποτέλεσμα οι κυρώσεις;

Παρόλα αυτά όμως, ειδικοί και διπλωμάτες συμφωνούν ότι οι κυρώσεις έχουν περιορισμένο αντίκτυπο και ότι αποτελούν μόνο ένα εργαλείο, στην ευρύτερη διεθνή προσπάθεια να πειστεί η Πιονγιάνγκ να αλλάξει συμπεριφορά.

Ειδικοί επί των κυρώσεων του ΟΗΕ έχουν αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Βόρεια Κορέα έχει βρει τρόπο να παρακάμπτει τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, όπως και ότι είναι αδύναμη η εφαρμογή των μέτρων αυτών από τις χώρες- μέλη.

Κάποιοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι οι πιο πρόσφατες κυρώσεις είναι σημαντικά αυστηρότερες, θέτοντας στο στόχαστρο την οικονομία της Βόρειας Κορέας, σημειώνουν όμως ότι θα χρειαστεί να περάσει κάποιος καιρός για να έχουν αντίκτυπο.

Την ίδια ώρα, η Κίνα αντιστέκεται σταθερά στις εκκλήσεις για εμπάργκο πετρελαίου, φοβούμενη ότι η οικονομική κατάρρευση της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος και σε πιο επικίνδυνη κρίση ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο, σχολιάζει η Telegraph.

Ξεχωριστές κυρώσεις έχουν επιβάλει και κάποιες χώρες- όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία- αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή: Telegraph /Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις