Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Δοκιμάσαμε πύραυλο που μπορεί να πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου

Βόρεια Κορέα πύραυλος
Φωτογραφία EPA

– Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παίζει με τα νεύρα όλης της υφηλίου
– Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκίμασε νέο βαλλιστικό πύραυλο, τον Hwasong-15
– «Μπορεί να πλήξει το σύνολο της αμερικανικής Ηπείρου» διατράνωσε η Πιονγκγιάνγκ
– «Είμαστε πια πυρηνική δύναμη» υποστηρίζει το καθεστώς
– Ο Hwasong-15 διένυσε 950 χιλιόμετρα και ήταν στον αέρα για 53 λεπτά
– Ο Τραμπ ενημερώθηκε ενώ ο πύραυλος ήταν… στον αέρα

Η κυρία με το ροζ κιμονό εμφανίστηκε ξανά. Πήρε ξανά τη θέση της μπροστά στην κάμερα και με το χαμόγελο στα χείλη ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε μια ακόμη βαλλιστική δοκιμή πυραύλου. Δεν είναι όποιος κι όποιος πύραυλος όμως. Είναι ο πιο ισχυρός που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Και φυσικά με εντολή του μεγάλου ηγέτη Κιμ Γιονγν Ουν.

Από το βράδυ της Τρίτης (28.11.2017) όταν έγινε γνωστό ότι η Βόρεια Κορέα έκανε νέα πυραυλική δοκιμή, την πρώτη εδώ και δυο μήνες, ήχησε ξανά ο παγκόσμιος συναγερμός. Και αυτά που υποστηρίζει η Πιονγκγιάνγκ, πως δηλαδή έχει ολοκληρώσει πλέον το πυρηνικό της πρόγραμμα, μόνο τρόμο προκαλούν.

Η ανακοίνωση

Βόρεια Κορέα: Hwasong-15, ο πιο ισχυρός μας πύραυλος

Το νέο “απόκτημα” του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο πύραυλος Hwasong-15. Ο πιο ισχυρός κατασκευάστηκε ποτέ. Σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα το δραστικό βεληνεκές του νέου πυραύλου, του επιτρέπει να πλήξει το «σύνολο της αμερικανικής ηπείρου». Αυτό μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Μοιραία, αν φυσικά ισχύουν όλα τα παραπάνω, μπορεί να πλήξει και οπουδήποτε σημείο στις ΗΠΑ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15, κατά την ίδια πηγή. Μάλιστα, στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και η υπογραφή του Κιμ για την πυραυλική δοκιμή.

Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που διάβασε η Ri Chun Hee (σ.σ. η παρουσιάστρια με το ροζ κιμονό).

Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του.

“Απάντηση” από τη Νότια Κορέα

Η πρώτη αντίδραση της Νότιας Κορέας (που απέτυχε να γνωρίζει το είδος του πυραύλου που δοκίμασε η Πιονγκγιάνγκ) ήταν να κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά στα σύνορα. Και να δώσει και φωτογραφίες στη δημοσιότητα. Για να φοβηθεί (;) ο Κιμ Γιονγκ Ουν άραγε; Παιχνίδια εντυπώσεων και από τις δυο πλευρές των συνόρων…

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συνομίλησε ήδη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως θα… “τακτοποιήσει” το θέμα της Βόρειας Κορέας.

Τραμπ και Μουν Τζε-ιν έκριναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού από τη Βόρεια Κορέα, απειλεί «τον κόσμο ολόκληρο».

Βόρεια Κορέα πύραυλος

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σοβαρή απειλή την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, ο Μουν είχε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να ασκεί πίεση και να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Τραμπ τα έμαθε με τον… πύραυλο στον αέρα

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε tweet της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημερώθηκε ενώ ο πύραυλος ήταν ακόμα στον αέρα για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα», έγραψε.

Φυσικά τουίταρε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Και για τα όσα κάνει η Πιονγκγιάνγ ουσιαστικά του… φταίνε οι Δημοκρατικοί και οι μετανάστες! Γι’ αυτό και ζήτησε περισσότερα λεφτά για το στρατό και την κυβέρνηση!

«Μετά τη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, είναι ακόμη πιο σημαντικό από ποτέ να χρηματοδοτήσουμε την κυβέρνηση και το στρατό μας. Οι Δημοκρατικοί δεν πρέπει να κρατούν τα κονδύλια για το στρατό, “όμηρο” για αμνηστία και παράνομη μετανάστευση. Έτρεξα να σταματήσω την παράνομη μετανάστευση και κέρδισα. Δεν μπορούν πια να απειλούν για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τραμπ και Άμπε

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος δεν ήταν ο μοναδικός ηγέτης με τον οποίο μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να ενισχύσουν την αντίδρασή τους στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων. Και φυσικά να προτρέψουν την Κίνα να κάνει περισσότερα.

Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τη βορειοκορεατική απειλή.

«Συμφώνησαν να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνατότητές μας έναντι της απειλής της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Τραμπ και Άμπε επίσης «συμφώνησαν ότι η Κίνα χρειάζεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο» στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε ο Νισιμούρα.

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Σούγκα συμπλήρωσε ότι το Τόκιο θα συνεργαστεί στενά με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα που κατέληξε στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Σίνζο Άμπε μίλησε για “βίαιη ενέργεια” που “δεν μπορεί να γίνει ανεκτή”. Και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η οποία και θα γίνει. Για άλλη μια φορά…

Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις