Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Έκτακτη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας

Κιμ Γιονγκ Ουν ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Βόρεια Κορέα
Φωτογραφία Reuters

– Συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο στην αποστρατικοποιημένη ζώνη
– Έρχεται δυο 24ωρα μετά τη “βόμβα” Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας
– Είναι η δεύτερη συνάντησή τους σε διάστημα λίγων εβδομάδων
– Συζητήθηκαν τα βήματα για να επαναπρογραμματιστεί η Σύνοδος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα
– Παρούσα και σε αυτή τη συνάντηση η αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη
– Ανακοινώσεις από τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο το πρωί της Κυριακής

Μια συνάντηση που δεν περίμενε κανείς. Μια συνάντηση για την οποία δεν ήξερε κανείς. Μια συνάντηση που δείχνει πως τα πράγματα, τουλάχιστον όσον αφορά στη Βόρεια Κορέα, έχουν αλλάξει. Το μεσημέρι του Σαββάτου (26.05.2018) έγινε γνωστό ότι υπήρξε νέα συνάντηση, η δεύτερη μέσα σε μερικές εβδομάδες, ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν τζε ιν.

Κιμ και Μουν συναντήθηκαν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, εκεί όπου έγινε και το ιστορικό ραντεβού τους στις 27 Απριλίου, στο χωριό Πανμουντζόμ. Και φυσικά συναντήθηκαν εκτάκτως και υπό άκρα μυστικότητα για να συζητήσουν τι θα γίνει με τη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ. Την πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Αυτή που ακυρώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο την περασμένη Πέμπτη και η ίδια για την οποία πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τώρα όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά!

Η έκτακτη συνάντηση Κιμ – Μουν έρχεται λίγες μέρες αφού ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας βρέθηκε στον Λευκό Οίκο και συνάντησε τον Ντόναλτν Τραμπ. Δεν αποκλείεται λοιπόν να έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της συνάντησης το πρωί της Κυριακής (27.05.2018).

Πρώτα είδε τον Κιμ Γιονγκ Ουν και μετά το ανακοίνωσε

Η είδηση για τη νέα, δεύτερη, συνάντηση των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας προέκυψε αφού αυτή τελείωσε. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας πρώτα συνάντησε τον Κιμ και μετά, ο Κυανος Οίκος (σ.σ. η νοτιοκορεάτικη προεδρία) ανακοίνωσε το τετ α τετ των δυο ηγετών.

Δόθηκαν μάλιστα στη δημοσιότητα και φωτογραφίες των δυο ηγετών. Στη μια δε είναι… σφιχταγκαλιασμένοι. Το ραντεβού είχε διάρκεια δυο ωρών και δεν έγιναν δηλώσεις. Το μόνο που ανέφερε η ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο της προεδρίας της Νότιας Κορέας ήταν πως «οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν με ειλικρίνεια απόψεις για την επιτυχία της συνόδου κορυφής Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ και για την εφαρμογή της Διακήρυξης του Πανμουντζόμ».

Σύμφωνα με τη νοτιοκορεάτικη πλευρά, η συνάντηση έγινε να συζητηθεί ο επαναπρογραμματισμός της Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Πριν την ακυρώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά δεν αποκλείεται, τελικά, αυτή να είναι η ημερομηνία της πολυαναμενόμενης συνάντησης. Αν τελικά γίνει.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Και αυτή τη φορά, τον Κιμ Γιονγκ Ουν συνόδευε η αδερφή του, Κιμ Γιο Γιονγκ. Είναι άλλωστε κορυφαία σύμβουλός του. Και ο άνθρωπος που ουσιαστικά έφερε τις δυο Κορέες κοντά και εκπροσώπησε την Πιονγκγιάνγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον περασμένο Φεβρουάριο.

Φωτογραφία EPA

Αυτή τη φορά, ήταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν που περίμενε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας. Όταν έφτασε στο σημείο της συνάντησης τη νοτιοκορεάτικη αντιπροσωπεία, τον Μουν υποδέχτηκε η αδερφή του Κιμ και στρατιωτικό άγημα.

Τραμπ: Το ξανασυζητάμε με τη Βόρεια Κορέα

Όλα αυτά ενώ με νέα ανάρτηση στο twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να γίνει τελικά. Και μάλιστα στις 12 Ιουνίου. Στη Σιγκαπούρη. Να γίνει, δηλαδή, αυτό ακριβώς που ακύρωσε με την επιστολή του την περασμένη Πέμπτη.

«Έχουμε πολύ παραγωγικές συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα για τον επαναπρογραμματισμό της Συνόδου, η οποία αν γίνει, θα γίνει πιθανότητα στη Σιγκαπούρη την ίδια ημερομηνία, στις 12 Ιουνίου και, αν χρειαστεί, να παραταθεί πέραν αυτής της ημερομηνίας». Αυτό έγραψε στο twitter.

Είχε προηγηθεί ένα άλλο tweet, την Παρασκευή, στο οποίο επίσης άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντήσει τελικά τον Κιμ Γιονγκ Ουν. 24 ώρες αφού είχε ακυρώσει τα πάντα, άφηνε νέο… παραθυράκι.

Έγραψε σε εκείνο το tweet: «Πολύ καλό νέο η θερμή και παραγωγική δήλωση από τη Βόρεια Κορέα. Θα δούμε σύντομα που θα οδηγήσει, ελπίζουμε σε μακρά και διαρκή ευημερία και ειρήνη. Μόνο ο χρόνος (και το ταλέντο) θα δείξει!».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις