Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Εορτασμοί για την 69η επέτειο της ίδρυσης του καθεστώτος

Βόρεια Κορέα: Εορτασμοί για την 69η επέτειο της ίδρυσης του καθεστώτος

Λαμπροί ήταν οι εορτασμοί για την επέτειο της ίδρυσης του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα κατά τους οποίους ο Κιμ Γιουνγκ Ουν συνεχάρη τους πυρηνικούς επιστήμονες και τους τεχνικούς οι οποίοι έφεραν σε πέρας την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή πριν από μία εβδομάδα, όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο του καθεστώτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονταν για ακόμα μία εκτόξευση μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου ανήμερα της 69ης επετείου, ωστόσο δεν σημειώθηκαν νέες προκλήσεις από την Πιονγιάνγκ κατά τη διάρκεια των εορτασμών.

Υπήρχαν φόβοι για νέα εκτόξευση πυραύλου

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο εκτόξευσης από το Βορρά, παρά τις κυρώσεις από τον ΟΗΕ και την κλιμακούμενη ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκαλέσει συνεδρίαση τη Δευτέρα προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία επί σχεδίου ψηφίσματος το οποίο προβλέπει πρόσθετες κυρώσεις για τη Βόρεια Κορέα.

Η τελετή

Το πρακτορείο KCNA μετέδωσε επίσης ότι ο ηγέτης του καθεστώτος ήταν ο οικοδεσπότης σε γιορτή στην οποία τιμήθηκαν εκτός από τους πυρηνικούς επιστήμονες, κορυφαία στελέχη του στρατού και του Κόμματος. Η γιορτή περιλάμβανε επίσης καλλιτεχνική παράσταση αλλά και φωτογράφιση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνεται ο νεαρός ηγέτης να στέκεται πλάι σε δύο κορυφαίους πυρηνικούς επιστήμονες της χώρας χαμογελώντας πλατιά.

Εκτός από την ελίτ και απλοί πολίτες γιόρτασαν την επέτειο αφήνοντας λουλούδια στο Παλάτι του Ήλιου Κουμσούσαν, στο οποίο βρίσκονται οι βαλσαμωμένες σοροί του ιδρυτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ και του γιου του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις