Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Για νέα εκτόξευση πυραύλου κάνει λόγο η Σεούλ – ΗΠΑ: Απειλεί τους γείτονές της

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου «αγνώστου τύπου» προς την κατεύθυνση της θάλασσας, προς τα ανοικτά των ανατολικών ακτών της, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας σήμερα.

Δεν δόθηκε καμιά άλλη λεπτομέρεια από το επιτελείο. Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας εκτίμησε ότι ενδέχεται να πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο, ωστόσο δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Ιαπωνική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο, διαβεβαιώνοντας πως θεωρεί ελάχιστες τις πιθανότητες να κατέπεσε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε τουλάχιστον ένας πύραυλος. Δεν είναι σαφές εάν εκτοξεύθηκαν περισσότεροι.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Πιονγκγιάνγκ ανήγγειλε την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση νέου τύπου πυραύλου Κρουζ με μεγάλο δραστικό βεληνεκές. Επρόκειτο για την πρώτη δοκιμή οπλικού συστήματος από τη Βόρεια Κορέα έπειτα από έξι μήνες. Αυτόν τον μήνα δοκιμάστηκαν επίσης βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς. Κατά συνέπεια, η σημερινή είναι η τρίτη γνωστή δοκιμή.

ΗΠΑ: Απειλή για τους γείτονές της

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών από τη μεριά του καταδίκασε σήμερα τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από πλευράς της Βόρειας Κορέας, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να επιλέξει τον διάλογο.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την εκτόξευση πυραύλου» από τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

click4more: R. Kelly: Ένοχος για σεξουαλικά εγκλήματα – Δικαιώνονται τα θύματά του

«Η εκτόξευση αυτή αποτελεί παραβίαση πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει απειλή για τους γείτονες (της Βόρειας Κορέας) και για τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε καλώντας την Πιονγκγιάνγκ «να δεσμευτεί στον διάλογο» για τα προγράμματα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της ασιατικής χώρας.

Νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός σημείωσε ότι η εκτόξευση δεν απείλησε αμερικανικό προσωπικό ή το αμερικανικό έδαφος. Ωστόσο, επισήμανε τον «αποσταθεροποιητικό», κατ’ αυτόν, ρόλο του «παράνομου» προγράμματος εξοπλισμών της Πιονγκγιάνγκ.

«Έχουμε νόμιμο δικαίωμα να εξοπλιζόμαστε»

Η ΛΔ Κορέας αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν όχι μόνο τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αλλά να φθάσουν στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Έχει αυτοανακηρυχθεί πυρηνική δύναμη. Κατά εκτιμήσεις του αμερικανικού οργανισμού Ένωση για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών (Arms Control Association) που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Αύγουστο του 2020, ενδέχεται να διαθέτει 30 ως 40 πυρηνικές κεφαλές.

Ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Κιμ Σονγκ, δήλωσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σχεδόν ταυτόχρονα με τη μετάδοση της είδησης για την εκτόξευση, ότι η χώρα του έχει «νόμιμο δικαίωμα» να εξοπλίζεται και να προχωρά σε δοκιμές οπλικών συστημάτων.

«Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα», επέμεινε ο βορειοκορεάτης διπλωμάτης, αξιώνοντας οι ΗΠΑ να βάλουν τέλος στην «εχθρική πολιτική» τους έναντι της χώρας του.

Η εκτόξευση του πυραύλου καταγράφηκε μερικές ημέρες αφού η Κιμ Γιο Γιονγκ, η ισχυρή αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, του Κιμ Γιονγκ Ουν, άφησε να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τη Νότια Κορέα, ωστόσο απαίτησε ως προϋπόθεση η Σεούλ να εγκαταλείψει την «εχθρική πολιτική» της έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

Το σχόλιο αποτελούσε εμμέσως πλην σαφώς αντίδραση στην πρόσφατη έκκληση του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν να κηρυχθεί επίσημα το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953), που είχε τερματιστεί με ανακωχή, όχι συμφωνία ειρήνης, κάτι που σημαίνει πως από τεχνική άποψη, τα δύο μέρη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση για πάνω από μισό αιώνα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Χαμάς να επιστρέψει και τις υπόλοιπες σορούς – «Γνωρίζουν πού βρίσκονται τα λείψανα, η υπομονή μας εξαντλείται»
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε το βράδυ της Τετάρτης ακόμη δύο νεκρούς ομήρους από τη Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε κι ο ισραηλινός στρατός
Ένοπλοι της Χαμάς επιτηρούν τη μεταφορά των σορών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο» – Περιλαμβάνει 694 εκατομμύρια τόνους ορυκτών
Εκτεταμένες έρευνες στην επαρχία του Εσκισεχίρ έφεραν στο φως περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, καθώς και σημαντικά κοιτάσματα βαρίτη και φθορίτη
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει το Ισραήλ: «Μου ποδοπάτησαν το καπέλο βατραχάκι και έγραψαν άσεμνα γκράφιτι στη βαλίτσα μου»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν μία από τους 437 ακτιβιστές, βουλευτές και δικηγόρους που ξεκίνησαν από τη Βαρκελώνη για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, στην αποστολή του στολίσκου Sumud, η οποία αναχαιτίστηκε
Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ (στο κέντρο) φτάνει για να επιβιβαστεί σε πλοίο που συμμετέχει σε μια πολιτειακή νηοπομπή με προορισμό τη Γάζα 27