Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Η νέα εκτόξευση προκάλεσε συναγερμό σε αμερικανική βάση!

Βόρεια Κορέα
Φωτογραφία Reuters

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η Βόρεια Κορέα κατάφεραν να προκαλέσουν… νέα παγκόσμια ανησυχία. Αιτία η εκτόξευση δυο βλημάτων μικρού βεληνεκούς, που προκάλεσαν συναγερμό σε αμερικανική βάση! Η νέα δοκιμή έγινε την ημέρα που ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήδευε τη μητέρα του.

Υπό το βλέμμα του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δοκιμή δυο βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς τη θάλασσα, ανάμεσα στην κορεατική χερσόνησο και την Ιαπωνία, ανακοίνωσαν με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας και η ιαπωνική ακτοφυλακή.

Τα δύο βλήματα ήταν “μικρού βεληνεκούς“, ανακοίνωσε παράλληλα ο στρατός της Νότιας Κορέας. Κάλυψαν απόσταση περίπου 370 χιλιομέτρων και έφτασαν σε ύψος 90 χιλιομέτρων, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση των εκτοξεύσεων αυτών, προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

Τα δύο βλήματα εκτοξεύθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (σ.σ. τοπική ώρα) από την επαρχία της νότιας Πιονγκάν, στην κεντρική Βόρεια Κορέα, ανέφερε σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Σεούλ.

Οι ιαπωνικές αρχές διευκρίνισαν παράλληλα ότι τα βλήματα έπεσαν εκτός της ιαπωνικής ΑΟΖ, η οποία εκτείνεται σε 200 ναυτικά μίλια από την ξηρά. “Τα αντικείμενα αυτά φαίνεται ότι ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι οι οποίο εκτοξεύτηκαν από τη Βόρεια Κορέα“, ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας. “Δεν έπεσαν εντός της επικράτειάς μας“.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική αεροπορική βάση στην Μισάουα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1.127 χιλιομέτρων βόρεια του Τόκιο, εξέδωσε “συναγερμό για πυραύλους” και κάλεσε το προσωπικό να βρει καταφύγιο, προτού αργότερα κηρύξει “λήξη συναγερμού”.

Η νέα δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα είχε κάτι… διαφορετικό απ’ όλες τις άλλες: έγινε απόγευμα, ενώ όλες οι προηγούμενες είχαν γίνει ξημερώματα. Και αυτή τη φορά, πάντως, παρών ήταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Επίσης έγινε ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν παρευρισκόταν στην κηδεία της μητέρας του, η οποία πέθανε την Τρίτη. Μάλιστα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε στείλει συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Μουν.

Η νέα δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα μάλλον δεν… έπιασε στον «ύπνο» τους γείτονές της. Χθες το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap είχε μεταδώσει, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή, ότι εντοπίστηκαν μετακινήσεις εκτοξευτήρων πυραύλων στη Βόρεια Κορέα.

Αμέσως μετά τη νέα δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Νότιας Κορέας συνεδρίασε εκτάκτως και εξέφρασε ανησυχία, ανακοινώνοντας πως επρόκειτο για “πυραύλους μικρού βεληνεκούς“. “Ο στρατός μας παραμένει σε ετοιμότητα ενώ παρακολουθεί και ελέγχει σχετικές εξελίξεις σε προετοιμασία για άλλη εκτόξευση“, αναφέρει το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα έχει αμβλυνθεί έπειτα από μια σειρά από συναντήσεις ανάμεσα στον Μουν και τον Κιμ πέρυσι. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη χώρα αυτή δείχνουν σήμερα να βρίσκονται σε τέλμα.

Την Κυριακή η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ έχει δώσει διορία ως το τέλος του χρόνου, ενώ την Κυριακή υψηλόβαθμος Βορειοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ήταν λάθος των ΗΠΑ να το αγνοήσουν.

Φέτος η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει στη δοκιμή διαφόρων νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου ενός βαλλιστικού που εκτοξεύεται από υποβρύχια, τον οποίο εκτόξευσε από πλατφόρμα στην θάλασσα στις 2 Οκτωβρίου.

Οι πύραυλοι, δηλώνει η Πιονγκγιάνγκ, είναι απαραίτητοι για την άμυνα και την προάσπισή της από τα νέα πολεμικά αεροσκάφη και τον οπλισμό που απέκτησε η Νότια Κορέα, στον οποίο περιλαμβάνεται το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος F-35.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει τις πρόσφατες δοκιμές, λέγοντας ότι αφορούν πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις