Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Λιτός ο εορτασμός των γενεθλίων του Κιμ Γιονγκ Ιλ χωρίς δοκιμές νέων πυραύλων

Βόρεια Κορέα: Λιτός ο εορτασμός των γενεθλίων του Κιμ Γιονγκ Ιλ χωρίς δοκιμές νέων πυραύλων
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Λιτός ήταν ο εορτασμός των 80 χρόνων από τη γέννηση του εκλιπόντα ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, καθώς δεν έγινε καμία εκτόξευση πυραύλου ή στρατιωτική παρέλαση παρά μόνο μια συναυλία και πυροτεχνήματα στην πόλη Σαμζιγιόν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Ο εορτασμός έγινε με την παρουσία του γιου του, του νυν ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος παρέστη στην Σαμζιγιόν, την πόλη που βρίσκεται κοντά στο όρος Παεκτού, εκεί σύμφωνα με την επίσημη ιστορία, γεννήθηκε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ στις 16 Φεβρουαρίου 1942.

Στη Βόρεια Κορέα, η συγκεκριμένη ημέρα ονομάζεται και εορτάζεται ως η ημέρα του Λαμπερού Αστεριού, με πλήθος ανθρώπων –ανάμεσά τους και στελέχη του Κόμματος των Εργατών– οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το άγαλμα του Κιμ Γιονγκ Ιλ «για να γιορτάσουν τη μεγάλη γιορτή του καλού οιωνού του έθνους», όπως μετέδωσε το KCNA με εικόνες από τα ΜΜΕ της χώρας.

Το πλήθος χειροκροτούσε με ενθουσιασμό όταν είδε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση στην κομητεία Σαμζιγιόν, «την ιερή γη της επανάστασης», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Άλλωστε, είναι σπάνιο να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους εκδηλώσεις σε μια τόσο απομακρυσμένη περιοχή.

Η μεταμόρφωση της Σαμζιγιόν

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει προσπαθήσει να μεταμορφώσει την πόλη σε ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο, με την κυβέρνησή του να χρηματοδοτεί έργα για την ανέγερση νέων κατοικιών, ξενοδοχείων και ενός θερέτρου σκι, όπως και πολιτιστικών και ιατρικών εγκαταστάσεων.

Η μεταμόρφωση της Σαμζιγιόν εντάσσεται στα σχέδια του ίδιου να προωθήσει την «αυτόνομη» οικονομία, καθώς εναντίον της Βόρειας Κορέας έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει επισκεφθεί επανειλημμένα την πόλη, την οποία έχει χαρακτηρίσει «σοσιαλιστική ουτοπία» και «επιτομή του σύγχρονου πολιτισμού». Κατά τους εορτασμούς, κατέθεσε στεφάνι μπροστά από το άγαλμα του πατέρα του, όμως το KCNA δεν μετέδωσε καμία από τις δηλώσεις του.

Πότε αναμένεται η νέα δοκιμή όπλων

Κάθε χρόνο στη Βόρεια Κορέα γιορτάζονται διάφορες επέτειοι που συνδέονται με την επίσημη ιστορία της χώρας και τους δύο πρώτους ηγέτες της, τον Κιμ Ιλ Σουνγκ και τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, παππού και πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι γιορτές αυτές αποτελούν ευκαιρία για μεγάλες εκθέσεις λουλουδιών, χορευτικά σόου και εγκωμιαστικά αφιερώματα στον Τύπο, με στόχο, σύμφωνα με τους ειδικούς, να ενισχυθεί η πίστη των πολιτών προς το καθεστώς.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε προσεκτικά τη σημερινή εορταστική ημέρα λόγω της έντασης που επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο, και οι παρατηρητές ανέμεναν μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση προκειμένου το καθεστώς να παρουσιάσει τα νέα του όπλα.

Η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε πρωτοφανή αριθμό πυραυλικών δοκιμών τον Ιανουάριο, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων τον πιο ισχυρό της πύραυλο από το 2017.

Μπορεί τώρα να μην έγινε καμία νέα δοκιμή, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να δοκιμάσει ένα σημαντικό όπλο στις 15 Απριλίου, την 110η επέτειο από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις