Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ “απειλεί” τους εχθρούς του με… “αναπόφευκτο πόνο”

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ “απειλεί” τους εχθρούς του με… “αναπόφευκτο πόνο”

Νέου τύπου, μεγάλης εμβέλειας εκτοξευτήρα πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων δοκίμασε χθες (31.07.2019) η Βόρεια Κορέα, παρουσία φυσικά του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μια μέρα μετά τη νέα δοκιμή (τη δεύτερη σε διάστημα μιας εβδομάδας) η Βόρεια Κορέα έδωσε… λεπτομέρειες στη δημοσιότητα και μαζί μ’ αυτές ένα «μήνυμα» από τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την ισχύ του νέου «όπλου» της Πιονγκγιανγκ.

Η δοκιμαστική εκτόξευση επιβεβαίωσε το αξιόμαχο του συστήματος, μετέδωσαν τα βορειοκορεάτικα κρατικά ΜΜΕ, που φιλοξένησαν και δηλώσεις του Κιμ, ο οποίος προεξόφλησε ότι το οπλικό σύστημα θα προκαλέσει «αναπόφευκτο πόνο» στις «δυνάμεις που θα μετατραπούν στον στόχο» του, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η νέα δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θεωρήθηκε (μια ακόμα) αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που προγραμματίζουν να κάνουν μέσα στον Αύγουστο ΗΠΑ και Νότια Κορέα. Η Ουάσιγνκτον πάντως, που κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με τις δοκιμές της Βόρειας Κορέας, διεμήνυσε ότι δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τα σχέδιά της για τις ασκήσεις. Κατά τη Βόρεια Κορέα, οι ασκήσεις αυτές είναι πάγια γενική πρόβα εισβολής στην επικράτειά της.

Χαρακτηριστικές των χαμηλών τόνων που κρατούν οι ΗΠΑ και οι δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, που έκρινε ότι παρά τις νέες δοκιμές πυραύλων, η Βόρεια Κορέα δεν παραβίασε τις δεσμεύσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τόνισε ωστόσο ότι έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. «Η εκτόξευση των πυραύλων αυτών δεν παραβίασε τη δέσμευση που έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στον πρόεδρο [Τραμπ] για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους», είπε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Fox News. «Αλλά πρέπει να θέσουμε το ερώτημα πότε θα αρχίσει η αληθινή διπλωματία, πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση σε επίπεδο ομάδων εργασίας, κάτι που ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ξανά την 30ή Ιουνίου ότι είναι έτοιμος να κάνει. Ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε νέα από τη Βόρεια Κορέα», συμπλήρωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Η Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει σήμερα (01.08.2019) κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με τις πρόσφατες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.

Η συζήτηση στο ΣΑ αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για να συζητηθούν οι εκτοξεύσεις των πυραύλων, που «αποτελούν παραβίαση αποφάσεων» του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ, εξήγησε διπλωματική πηγή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις