Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Η στιγμή της αυτομόλησης στρατιώτη [pics, vids]

Βόρεια Κορέα στρατιώτης

Ένα video ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή που στρατιώτης από τη Βόρεια Κορέα τρέχει να αυτομολήσει στη Νότια Κορέα. Δέχεται καταιγισμό πυρών από άλλους στρατιώτες όμως καταφέρνει να περάσει τα σύνορα.

Όλα έγιναν στις 13 Νοεμβρίου. Η δραματική στιγμής της αυτομόλησης του στρατιώτη από τη Βόρεια Κορέα έχει καταγραφεί σε ένα συγκλονιστικό video. Δείχνει καρέ – καρέ πως τρέχει να περάσει στη Νότια Κορέα και δέχεται τα πυρά από τους συνστρατιώτες του.

Οι στρατιώτες που τον καταδιώκουν και πυροβολούν είναι μόλις λίγα βήματα πίσω του. Το συγκλονιστικό βίντεο δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα από την αποστολή του ΟΗΕ στη Σεούλ.

Το video ντοκουμέντο

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τα σύνορα. Περνά τα σημεία ελέγχου πριν σταματήσει σε χαντάκι. Το οδηγεί ο στρατιώτης που αυτομόλησε.

Όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε, ο στρατιώτης πηδά από αυτό και αρχίζει να τρέχει προς τα σύνορα. Λίγες στιγμές μετά, εμφανίζονται και οι στρατιώτες που τον κυνηγούν. Φτάνουν το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο και ανοίγουν πυρ.

Το video δεν δείχνει τη στιγμή που ο Βορειοκορεάτης στρατιώτης τραυματίζεται. Τον δείχνει όμως να είναι πεσμένος στο έδαφος, αναίσθητος, δίπλα σε ένα τσιμεντένιο τοιχίο.

Τρεις Νοτιοκορεάτες στρατιώτες, ανάμεσά τους ένας υποδιοικητής, της συνοριοφυλακής φαίνονται να σέρνονται για να τον τραβήξουν και να τον σώσουν.

Δραματική καταδίωξη στα σύνορα

Ο στρατιώτης που αυτομόλησε από τη Βόρεια Κορέα, ο βαθμός και η ταυτότητα του οποίου δεν έχουν αποκαλυφθεί, τραυματίστηκε σοβαρά κατά την καταδίωξη. Δέχτηκε 5 με 6 σφαίρες και τραυματίστηκε σοβαρά.

Καρέ από το βίντεο ντουκουμέντο: Ο Βορειοκορεάτης στρατιώτης πεσμένος στο έδαφος, τραυματισμένος

Κατάφερε να περάσει τα σύνορα και να μπει στο έδαφος της Νότιας Κορέας. Από εκεί, στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ, τον παρέλαβε και με τον μετέφερε σε νοσοκομείο της πόλης Σουόν, στη νότια Σεούλ.

Ο Βορειοκορεάτης στρατιώτης ανέκτησε τις αισθήσεις του όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί την Τετάρτη. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε δυο εγχειρήσεις για να του βγάλουν τις σφαίρες. Πλέον, αναπνέει σταθερά. Η ζωή του δεν κινδυνεύει πια.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάστασή του απαιτεί συνεχή ιατρική φροντίδα. Υπάρχει κίνδυνος η κατάστασή του να χειροτερέψει εξαιτίας μολύνσεων στα τραύματα από τις σφαίρες.

Ο στρατιώτης δείχνει πως ίσως πάσχει από κατάθλιψη. Παραμένει στην εντατική. Συνεργάζεται με τους θεράποντες ιατρούς αλλά διστάζει να μιλήσει, σύμφωνα με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Παραβίασαν τη συμφωνία ανακωχής

Κατά τη διάρκεια της δραματικής καταδίωξης, ένας από τους στρατιώτες της Βόρειας Κορέας παραβίασε τους όρους της συμφωνίας ανακωχής του 1953. Πέρασε τα σύνορα των δυο χωρών για μερικά δευτερόλεπτα.

Όταν οι στρατιώτες κυνηγούσαν τον Βορειοκορεάτη που ήθελε να αυτομολήσει, ένας από αυτούς πέρασε τη Στρατιωτική Γραμμή Οροθεσίας, τα σύνορα με τη Νότια Κορέα.

Οι παραβιάσεις είναι ουσιαστικά δυο: η μια έχει να κάνει με το γεγονός πως οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες άνοιξαν πυρ κοντά στη Στρατιωτική Γραμμή Οροθεσίας. Η δεύτερη είναι πως ο ένας στρατιώτης για δευτερόλεπτα “πάτησε” το έδαφος της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε αξιωματικός της Στρατιωτικής Διοίκησης του ΟΗΕ (UNC) στη Σεούλ.

Η UNC ενημέρωσε τη Βόρεια Κορέα για την παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις