Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Τα σύνορα παραμένουν κλειστά και μπλοκάρουν βασικά προϊόντα ανθρωπιστικής βοήθειας

Βόρεια Κορέα: Τα σύνορα παραμένουν κλειστά και μπλοκάρουν βασικά προϊόντα ανθρωπιστικής βοήθειας
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Βόρεια Κορέα έχει λάβει ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια καθώς τα σύνορά της είναι κλειστά για σχεδόν δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο οι παραδόσεις βασικών προϊόντων, περιλαμβανομένων των τροφίμων, παραμένουν μπλοκαρισμένες, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, αυτή την εβδομάδα, μόλις δύο από τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας της UNICEF με θεραπείες για τον υποσιτισμό και τη φυματίωση πέρασαν στη Βόρεια Κορέα έπειτα από έως και τρεις μήνες που παρέμεναν σε καραντίνα.

«Η πρώτη από αυτές τις αποστολές με προμήθειες της UNICEF έχει λάβει έγκριση από τις υπηρεσίες απολύμανσης στο λιμάνι Ναμπό και παραδόθηκε στο κρατικό κέντρο διανομής, έτοιμη να μεταφερθεί στις ιατρικές κλινικές και τα κέντρα επισιτισμού», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF, Καρολίνε ντε Ντουλκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναφέρει κανένα κρούσμα COVID-19 στο έδαφός της και έχει υιοθετήσει αυστηρά μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας από το πρώτο ξέσπασμα στις αρχές του 2020, περιλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων της και περιορισμούς στις εσωτερικές μετακινήσεις.

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα να αποκοπεί η χώρα ακόμη περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο μετά το ξέσπασμα της COVID-19, με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα να τονίζει ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες κινδυνεύουν από τον λιμό.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει χαρακτηρίσει «συκοφαντία» την έκθεση του ειδικού εισηγητή, αλλά ο επικεφαλής της χώρας Κιμ Γιονγκ- ουν έχει παραδεχθεί ότι η επισιτιστική κατάσταση είναι «τεταμένη».

Παρόλα αυτά, τα τεμάχια βοήθειας που εισήλθαν στη Βόρεια Κορέα από τον Αύγουστο του 2021 είναι «πολύ λίγα», σύμφωνα με ανακοίνωση από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) σε έκθεσή του για τη χώρα τον Δεκέμβριο, καθώς τα προϊόντα τίθενται σε καραντίνα για περισσότερους από τρεις μήνες και στη συνέχεια υποβάλλονται σε διαδικασίες απολύμανσης.

Το WFP είχε προσθέσει ότι συνέχισε να διανέμει τρόφιμα μετά το κλείσιμο των συνόρων της Βόρειας Κορέας στις αρχές του 2020, όμως τα τελευταία αποθέματα διανεμήθηκαν τον Μάρτιο του 2021.

«Το κλείσιμο των συνόρων και η περιορισμένη κινητικότητα των ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας παραμένουν οι βασικές προκλήσεις», είχε επισημάνει στην έκθεσή του. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των συνόρων».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι υλικά για την COVID-19 που είχαν φτάσει στη Βόρεια Κορέα παρέμεναν σε καραντίνα στο Ναμπό. Εκπρόσωποι του ΠΟΥ δεν απάντησαν σε ερώτημα για την κατάσταση αυτών των υλικών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις