Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Βόρεια Μακεδονία: Δέσμευση Σάντσεθ σε Ζάεφ για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Βόρεια Μακεδονία
photo Reuters

Ο Πέδρο Σάτσεθ διαβεβαίωσε τον Ζόραν Ζάεφ πως η Ισπανία θα κυρώσει σύντομα το Πρωτόκολλο Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ για τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν στον Λονδίνο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και συζήτησα για τις προοπτικές που ανοίγονται στη Βόρεια Μακεδονία.

Μάλιστα ο Ζάεφ δήλωσε ότι ο Πέδρο Σάντσεθ τον διαβεβαίωσε προσωπικά ότι η Ισπανία θα δώσει πολύ σύντομα το «πράσινο φως» για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η χώρα θα καταστεί το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ απηύθυνε τον περασμένο Φεβρουάριο πρόσκληση προς τη Βόρεια Μακεδονία για ένταξη στη Συμμαχία ήδη 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης και αυτή που μένει είναι μόνο η Ισπανία.

Η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου από την Ισπανία έχει καθυστερήσει λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας και της αδυναμίας να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο Ζόραν Ζάεφ ήταν καλεσμένος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και ανέφερε πως η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν από την εκπλήρωση του στρατηγικού της στόχου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία, όπως σημείωσε, θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής των Βαλκανίων και θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές της χώρας του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις