Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Έκλεισαν οι κάλπες! Αγωνία για την συμμετοχή

Έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία και η συμμετοχή είναι χαμηλή, με την ανησυχία να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έκλεισαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Οι εκλογές, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς παρατυπίες.

Τι γίνεται με το ποσοστό συμμετοχής στην Βόρεια Μακεδονία;

Το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν μόλις στο 40% και ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη χώρα.

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2014, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο είχε ανέλθει στο 49%.

[read4more]

Τρεις ήταν οι υποψήφιοι στον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών: ο Στέβο Πεντάροφσκι, υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE και ο Μπλέρι Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (“Συμμαχία για τους Αλβανούς” και “BESA”).

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γνωστοποιηθούν αργότερα, το βράδυ.

Για να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, απαιτείται ένας υποψήφιος να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψήφων, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, δύο εβδομάδες αργότερα, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους σήμερα.

Ωστόσο, για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο, λόγω της σχετικής αδιαφορίας του εκλογικού σώματος γι΄αυτές, αλλά και λόγω του ότι περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της Βόρειας Μακεδονίας ζει και εργάζεται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και ελάχιστοι από αυτούς ψηφίζουν στις εκλογές, γενικότερα. Στον πρώτο γύρο, δεν απαιτείται συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής.

Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο δεν ξεπεράσει το 40%, τότε οι εκλογές ακυρώνονται και θα προκηρυχθούν νέες. Μέχρι τότε, καθήκοντα προέδρου της χώρας θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται στο 1,8 εκατ. ψηφοφόρους.

Η δεύτερη πενταετής θητεία του απερχόμενου προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου. Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Θείο δώρο» για τους επιστήμονες η πρόσκρουση του πυραύλου στη Σελήνη – Ένα τυχαίο ατύχημα γίνεται σπάνιο επιστημονικό πείραμα
Οι ερευνητές ρίχνουν την προσοχή τους στα πετρώματα και την σκόνη του δορυφόρου - Πάνω από 220 τόνοι συντριμμιών εξοπλισμού βρίσκονται στο φεγγάρι μας
Στιγμιότυπο από τη στιγμή της πρόσκρουσης του πυραύλου της Space X στη Σελήνη (Πηγή φωτογραφίας: video grab
Μασούντ Πεζεσκιάν: Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για συμφωνία – Να μπει τέλος στο «ούτε πόλεμος ούτε ειρήνη»
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ομάν, ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης για την αντιμετώπιση πιθανών παραβιάσεων
Ο Πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian
Οι 6 όροι «φωτιά» του Ιράν στις ΗΠΑ για τα Στενά του Ορμούζ - «Ποτέ δεν θα κάνουμε πίσω, είτε σε πόλεμο είτε σε διαπραγματεύσεις»
«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν» προειδοποιεί ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ
Εμπορικά πλοία καθηλωμένα στα Στενά του Ορμούζ 15
CNN: Διπλωματική έξοδο των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν ζητά ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφωνούν με τον στρατηγό Κέιν ότι «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν