Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Ελληνική διαμαρτυρία για την υπουργό που… “επανέφερε” την “Δημοκρατία της Μακεδονίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αναταράξεις έχει προκαλέσει στην Βόρεια Μακεδονία η κίνηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ρασέλα Μιζράχι να επαναφέρει στο υπουργείο της πινακίδα στην οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ καταδίκασε έντονα, σήμερα, την ενέργεια της υπηρεσιακής υπουργού.

“Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος”

«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων της Βόρειας Μακεδονίας» δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, σχολιάζοντας την ενέργεια της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE.

 Συμπλήρωσε ότι η Ρασέλα Μιζράχι, με την ενέργεια της αυτή θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και «δυναμιτίζει» τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

Διαμαρτυρία της Ελλάδας

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι για την ενέργεια αυτή της υπουργού Εργασίας υπήρξε διαμαρτυρία από την μεριά της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, στην οποία επισημαίνεται ότι τέτοιες πράξεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση συγκεκριμένων άρθρων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τέλος, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η Ρασέλα Μιζράχι πρέπει να αφαιρέσει αμέσως την πινακίδα και να τοποθετήσει αυτήν στην οποία αναγράφεται το συνταγματικό όνομα της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε θα προτείνει στον πρωθυπουργό της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι να ζητήσει από την Βουλή την αποπομπή της Μιζράχι από την κυβέρνηση.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σημειώνεται ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (τον Φεβρουάριο του 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

 Ωστόσο, η Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση αυτή της χώρας της, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πριν από μερικές ημέρες επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται, παλαιότερη πινακίδα.

 Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στις αρχές Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς. Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

 Στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 12 Απριλίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Independent: Βρετανία και Ισραήλ σε διπλωματική διαμάχη – Ο λόγος που οι άλλοτε ιστορικοί σύμμαχοι «τα έσπασαν» για τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης
Πώς από τον καθοριστικό ρόλο της Βρετανίας στην δημιουργία του Ισραήλ, το Λονδίνο πήρε την απόφαση να επιβάλει κυρώσεις στο σχέδιο επέκτασης του Τελ Αβίβ στην Δυτική Όχθη
Το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ που έκλεινε ως αντίδραση στις εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία κατά των ισραηλινών οικισμών στην Δυτική Όχθη
Άγρια επεισόδια στην Αλβανία: Συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, στο περιθώριο διαδήλωσης κατά του τουριστικού σχεδίου της οικογένειας Τραμπ
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις εισόδους του κοινοβουλίου και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό
REUTERS
Φρίκη στη Βρετανία: Στη φυλακή Νιγηριανός για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος 19χρονης – «Χόρτασες αρκετά, κάποιος όμορφος σε βίασε»
Μιλώντας στην Daily Mail, η νεαρή κοπέλα εξήγησε την φρίκη που βίωσε στα χέρια του 24χρονου Γκιφτ Ολαντέλε, ο οποίος αφού την βίασε την απείλησε «ότι θα την βρει» αν μιλούσε στην αστυνομία
istock