Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Βόρεια Μακεδονία: Επεισόδια στα Σκόπια μπροστά από τη Βουλή

Βόρεια Μακεδονία: Επεισόδια στα Σκόπια μπροστά από τη Βουλή

Επεισόδια ξέσπασαν χθες βράδυ μπροστά στη Βουλή στα Σκόπια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται εναντίον της πρότασης της ΕΕ για συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Βουλγαρία.

Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν –για τέταρτο συνεχόμενο βράδυ– αρχικά μπροστά στο κτήριο της κυβέρνησης στα Σκόπια και ακολούθως κινήθηκαν προς το υπουργείο Εξωτερικών, όπου πέταξαν αντικείμενα, προκαλώντας φθορές στην κεντρική είσοδο του κτηρίου.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές έφθασαν μπροστά στο κτήριο της Βουλής, στο κέντρο των Σκοπίων, όπου μερίδα μασκοφόρων παραβίασε τα προστατευτικά μεταλλικά κιγκλιδώματα και επιτέθηκε με πέτρες και καπνογόνα στις παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις. Ισχυρή δύναμη της αστυνομίας απώθησε τους μασκοφόρους διαδηλωτές λίγο πριν τα μεσάνυχτα και προσήγαγε 11 εξ αυτών.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στα επεισόδια τραυματίστηκαν 47 αστυνομικοί, από τους οποίους οι 11 πιο σοβαρά.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος επρόκειτο να παραχωρήσει συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων με έδρα κοντά στο κτήριο της Βουλής, ακύρωσε τη συμμετοχή του για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι καταδίκασε τις «βίαιες διαδηλώσεις», κατηγορώντας το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE και το υπερεθνικιστικό-φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» ότι βρίσκονται πίσω από αυτές, ότι έχουν «σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας και την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων κέντρων που δεν θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις