Δευτέρα, 15 Απρ.
28oC Αθήνα

Βόρεια Μακεδονία: Η κυβέρνηση αντιδρά στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης

Βόρεια Μακεδονία: Η κυβέρνηση αντιδρά στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που σχημάτισε η αντιπολίτευση για να «ρίξει» την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, η νέα κυβερνητική πλειοψηφία οδηγεί στην πτώση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του υπό παραίτηση πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, να κατηγορεί τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία και δεν διαθέτει κανένα πολιτικό πρόγραμμα.

«Θα δούμε αυτές τις μέρες αν θα εκλεγεί μια νέα αντιδημοκρατική, αντι-ΝΑΤΟϊκή και αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, μία κυβέρνηση κατά των Πρεσπών και αν ο Μίτσκοσκι έχει ικανότητες και υπευθυνότητα. Το SDSM είναι στο πλευρό των πολιτών, στο πλευρό του εθνικού συμφέροντος και της προόδου της χώρας. Καλούμε όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις και όλους τους βουλευτές που είναι υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας μας, της δικαιοσύνης και της οικονομικής προόδου να συνεργαστούν και να σταθούν υπεύθυνα στο πλευρό της δημοκρατικής επιλογής» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του SDSM.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ανέφερε σε ανάρτησή του ότι προχωρά σε επαφές με όλα τα κόμματα εκτός από αυτά που είναι αντίθετα με τις Συμφωνίες της Οχρίδας, των Πρεσπών, στη συμφωνία φιλίας Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας, καθώς και στο ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας.

Οι κινήσεις του Αλί Αχμέτι γίνονται ώστε να διαχειριστεί την κατάσταση, μετά την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι το κόμμα του, μαζί με το κόμμα «Levica» (Αριστερά) και τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA» εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 βουλευτών (από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής) η οποία, όπως είπε, «εγγυάται πως αυτή η κυβέρνηση υπό το SDSM ανήκει στο παρελθόν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις