Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία επισκέπτεται ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας επιδιώκει ασφαλώς να ενθαρρύνει τις 44.000 των καθολικών της Βουλγαρίας και τις 20.000 των καθολικών της Βόρειας Μακεδονίας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Πάπας Φραγκίσκος μεταβαίνει την Κυριακή στη Βουλγαρία και στη συνέχεια στη Βόρεια Μακεδονία, δύο χώρες στις οποίες κυριαρχεί η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Ρωμαιοκαθολικοί αποτελούν πολύ μικρή μειονότητα.

Με τις επισκέψεις του αυτές, ο Πάπας επιδιώκει ασφαλώς να ενθαρρύνει τις 44.000 των καθολικών της Βουλγαρίας (0,6% των 7 εκατομμυρίων κατοίκων) και τις 20.000 των καθολικών της Βόρειας Μακεδονίας (0,4% των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων), όμως η συνάντησή του με τις ορθόδοξες εκκλησίες παραμένει ουσιαστικής σημασίας.

Ένας από τους στόχους του τριήμερου ταξιδιού του είναι να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ορθόδοξες εκκλησίες.

Οι επικεφαλής της βουλγαρικής ορθόδοξης εκκλησίας έχουν δώσει εντολή στους κληρικούς να μην συμμετάσχουν σε προσευχές ούτε σε λειτουργίες με τον Πάπα, λέγοντας πως οι νόμοι τους δεν τους το επιτρέπουν. Όμως ο Πάπας θα συναντηθεί με τον ορθόδοξο πατριάρχη Νεόφυτο και θα επισκεφθεί τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό στη Σόφια.

Στη Βόρεια Μακεδονία ωστόσο ο Πάπας δεν θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον ορθόδοξο προκαθήμενο της ορθόδοξης εκκλησίας Στέφανο.

Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη Πάπα στη Βουλγαρία –ο Πάπας Ιωάννης Παύλος είχε επισκεφθεί τη χώρα το 2002– και η πρώτη στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα περάσει τη Δευτέρα στα Σκόπια, την πόλη όπου το 1910 γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα, την οποία ο ίδιος αγιοποίησε το 2016.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καζάνι που «βράζει» η Γαλλία: Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και νέα επεισόδια - «Μαύρο» στα social media ήθελε η κυβέρνηση
Επεισόδια ξέσπασαν στο τέλος των διαδηλώσεων σε Παρίσι, Μασσαλία και Λυών - Ρίψεις μολότοφ και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα - Δύο τραυματίες
Γαλλία
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία