Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Κρίσιμες εκλογές με αμφίρροπο “ντέρμπι”

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται κρίσιμες, καθώς από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό εάν η Βόρεια Μακεδονία συνεχίσει στην πορεία της ευρω-ατλαντικής προοπτικής ή όχι.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Μάσκες στα εκλογικά κέντρα

Οι εκλογές διεξάγονται στη «σκιά» της πανδημίας του κορονοϊού και οι ψηφοφόροι προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα με προστατευτική μάσκα και απολυμαίνουν τα χέρια τους κατά την είσοδο και έξοδο τους από αυτά.

Οι εκλογές αυτές, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί, διεξάγονται για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία αριθμεί 120 βουλευτές.

Αμφίρροπη μάχη, κανείς την ασυτοδυναμία

Όλες οι δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα έδειχναν τα δύο μεγάλα κόμματα, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να είναι σχεδόν ισοδύναμα.

Πάντως, όποιο από τα δύο αυτά κόμματα επικρατήσει στις σημερινές εκλογές δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Άλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας συμμετέχει πάντοτε κάποιο αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στην Βόρεια Μακεδονία, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων αναμένεται να επικρατήσει με μικρή διαφορά το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008, ενώ δεύτερη αναμένεται να έρθει η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.

Βόρεια Μακεδονία η… ξανά “Μακεδονία”;

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν θέματα της οικονομίας, η εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα και η διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που προκαλείται λόγω της πανδημίας, ενώ οι αναφορές των κομμάτων στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν σχετικά περιορισμένες.

Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ επισήμανε ότι με τη συμφωνία η χώρα κατάφερε και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ενώ έλαβε το «πράσινο» φως από την ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, παρά το γεγονός ότι επανέλαβε την αντίθεση του σε αυτήν, έριξε αρκετά τους τόνους, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αποτελεί πλέον «πραγματικότητα». Πάντως, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι απέφυγε να τοποθετηθεί εάν θα χρησιμοποιεί το νέο συνταγματικό όνομα της χώρας «Βόρεια Μακεδονία» ή όχι σε περίπτωση που αναδειχθεί πρωθυπουργός.

Οι εκλογές αυτές αρχικά είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόροι της Βόρειας Μακεδονίας ανέρχονται στο 1,8 εκατομμύριο. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται απόψε μετά τα μεσάνυχτα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κέιτι Ζακαράια: Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωνε δικηγόρος χωρίς να έχει περάσει τις εξετάσεις
Η Ζακαράια είχε εμφανιστεί στο Fox News, το CNN και το Newsmax πριν αναλάβει τα καθήκοντά της στον Λευκό Οίκο και αυτοαποκαλούνταν δικηγόρος τακτικά σε δημόσιες εμφανίσεις της
Η Κέιτι Ζακαράια
Όταν η Γκιλφόιλ αγκάλιαζε τον Ρούμπιο στην Αθήνα, γνώριζε ότι θα την απομακρύνουν: Αποκαλύψεις από την δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση - φωτιά στον Λευκό Οίκο
Ο όγκος του υλικού που έφτανε στα χέρια της δημοσιογράφου για την Κίμπερλι Γκιλφόιλ ήταν τέτοιος που, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν ήξερε πια τι να το κάνει
Στιγμιότυπο από την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Marco Rubio και την υποδοχή από την πρώην, πλέον, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Kimberly Guilfoyle στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
29
Εντολή Ρούμπιο μετά την υπόθεση Γκίλφοϊλ προς τους Αμερικανούς διπλωμάτες: Μη χρησιμοποιείτε τα αξιώματα για προσωπικό όφελος
Παράλληλα, ο Ρούμπιο υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης του νόμου «Hatch», ο οποίος απαγορεύει ορισμένες μορφές πολιτικής δραστηριότητας στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους
Η πρώην, πλέον, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guillfoyle με τον Marco Rubio κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 2026 9