Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βόρεια Μακεδονία: Πολιτική δίνη έφερε το βέτο της ΕΕ

Βόρεια Μακεδονία: Πολιτική δίνη έφερε το βέτο της ΕΕ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία έφερε το βέτο της ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Όργιο φημών για παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ ακόμα και αύριο Σάββατο.
Ο Στέβο Πενταρόφσκι προσπαθεί να κρατήσει ενωμένη τη χώρα.
Θα συναντηθεί την Κυριακή με τους πολιτικούς αρχηγούς για να αποφασίσουν τη στάση τους.

Σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση έχει περιέλθει η Βόρεια Μακεδονία ύστερα από το… άκυρο της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος Πενταρόφσκι καλεί για την Κυριακή σύσκεψη των πολιτών αρχηγών την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ σκέφτεται ακόμα και την παραίτηση που ίσως την ανακοινώσει αύριο Σάββατο.

Ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόσφκι αναμένεται να έχει συνάντηση την Κυριακή με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σχετική πρόσκληση έχει ήδη λάβει ο επικεφαλής του αλβανόφωνου κόμματος, που είναι το ισχυρότερο στη Βουλή.

O Πενταρόφσκι σε διάγγελμά του νωρίτερα είχε αναφέρει: «Ας μην βυθιστούμε στην απογοήτευση, την απάθεια ή τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Τώρα είναι η ώρα να επανενωθούμε γύρω από αυτό που είναι το πιο σημαντικό για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – το μέλλον μας και το μέλλον των ερχόμενων γενιών. Είμαι πεπεισμένος πως μόνο αν συνεργαστούμε θα πετύχουμε».

Το VMRO, πάντως, ήδη «χρεώνει» στον Ζάεφ «αποτυχία» και τους τελευταίου στόχου του, αυτού της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ζητά την προκήρυξη εκλογών.

Οπως αναφέρει το Press24, ο Ζάεφ θα ανακοινώσει αύριο την τελική απόφασή του. Είναι πολύ πιθανόν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, όχι όμως από την ηγεσία του κόμματός του.

Άλλωστε ο Ζάεφ είχε στηρίξει το πολιτικό του μέλλον στην ευρωπαϊκή προοπτική για τη Βόρεια Μακεδονία, μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, που είχε γίνει δεκτή μετ’ επαίνων από τις Βρυξέλλες. Άλλωστε σε ανύποπτο χρόνο είχε πει πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Πολλά πάντως μέλη του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ προσπαθούν να προλάβουν την παραίτησή του. Από την άλλη ορισμένα μέλη της κυβέρνησης που κατέχουν πόστα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση επίσης θέλουν να παραιτηθούν.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με δηλώσεις του κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να μην παραιτηθεί και να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Σήμερα το πρωί, πολλοί ηγέτες, κυρίως οι προερχόμενοι από την ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε τρεις χώρες -Γαλλία, Ολλανδία και Δανία- που αρνήθηκαν την πρόσκληση προς τα Σκόπια και τα Τίρανα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις