Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βόρεια Μακεδονία: Σε προεκλογικούς ρυθμούς η χώρα εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού

Ζάεφ

Στις κάλπες θα οδηγηθούν οι πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία μετά τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 15 Ιουλίου, την ώρα που υπάρχει έξαρση του κορονοϊού στη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής της χώρας, Ταλάτ Τζαφέρι, προχώρησε αμέσως στην προκήρυξη των εκλογών για την παραπάνω ημερομηνία και ξεκίνησαν όλες οι σχετικές διαδικασίες για τη διεξαγωγή τους.

Αρχικά, οι εκλογές αυτές είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου και για τον σκοπό αυτό στα μέσα Φεβρουαρίου διαλύθηκε η Βουλή, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όλες οι τεχνικές και άλλες διαδικασίες για τη διεξαγωγή των εκλογών που αρχικά είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου διακόπηκαν στις 21 Μαρτίου (22 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή τους). Στη συνέχεια η υπηρεσιακή κυβέρνηση με διάταγμα που είχε εκδώσει όριζε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν 22 ημέρες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, η οποία ωστόσο έληξε το περασμένο Σάββατο και ο Πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, την επανέφερε αργά χθες το βράδυ για διάστημα ακόμη οχτώ ημερών, προκειμένου να τηρηθεί το χρονικό διάστημα των 22 ημερών από τη λήξη της, που απαιτείται για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 15 Ιουλίου.

Πίεζε για εκλογές ο Ζάεφ

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, επεδίωκε οι εκλογές αυτές να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τις 5 Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό κυβέρνηση με πλήρη πολιτική νομιμοποίηση, η οποία θα διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που προκαλείται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE αντιδρούσε σφόδρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι η παρούσα υγειονομική κατάσταση στη χώρα, με τα πολλαπλά κρούσματα και θύματα της Covid-19, δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή εκλογών το προσεχές διάστημα και είχε προτείνει αυτές να διεξαχθούν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Τελικά, μετά από έντονες και μακρές αντιπαραθέσεις, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν οι εκλογές να διεξαχθούν στις 15 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη η οποία θα κηρυχθεί μη εργάσιμη, ενώ οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 21:00 ώρα, αντί στις 19:00, όπως γινόταν σε όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν τεστ για τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, οι οποίες οδήγησαν στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι δύο αυτές πολύ σημαντικές εξελίξεις για τη χώρα έλαβαν χώρα στα τέλη Μαρτίου, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τον Ιανουάριο υπηρεσιακή κυβέρνηση στη χώρα

Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, μετά την άρνηση, τον περασμένο Οκτώβριο, της ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που είχε προκαλέσει πολιτική αναταραχή στη χώρα και οδήγησε τον Ζόραν Ζάεφ στην απόφαση για πρόωρες εκλογές, υπό την πίεση και της αντιπολίτευσης.

Από τότε τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

Στην αρχή της της εξάπλωσης της επιδημίας της Covid-19 στη Βόρεια Μακεδονία, οι υγειονομικές αρχές της χώρας κατόρθωσαν να κρατήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, καθώς τα κρούσματα και θύματα της νόσου ήταν περιορισμένα, κάτι που οδήγησε στην αύξηση της υποστήριξης των πολιτών προς το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται έξαρση της επιδημίας της χώρας, με πάρα πολλά νέα κρούσματα και θύματα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αυξημένη δυσαρέσκεια των πολιτών προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης, κάτι που εκμεταλλεύεται στο έπακρο το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, το οποίο κατηγορεί έντονα το κυβερνών κόμμα για ανεπάρκεια και ανικανότητα να διαχειριστεί την κατάσταση και να προστατεύσει την υγεία του πληθυσμού.

Συνεχίζεται η έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού

Όπως γνωστοποιήθηκε από τις υγειονομικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 134 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία, με αποτέλεσμα το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα να ανέρχεται πλέον στα 4.289.

Επίσης, οχτώ άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τη νόσο κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 201 τον αριθμό των θυμάτων από επιπλοκές της νόσου.

Τα περισσότερα από τα 134 νέα κρούσματα καταγράφονται και πάλι στα Σκόπια (97 κρούσματα) και στο Τέτοβο (11).

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις